Business & Finance Κυριακή 24/07/2022, 19:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζ. Γέλεν: Πιθανή όχι όμως και αναπόφευκτη η ύφεση

Τζ. Γέλεν: Πιθανή όχι όμως και αναπόφευκτη η ύφεση

Η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ κατεβάζει ρυθμούς, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος για μια ύφεση, ωστόσο δεν είναι ένα ενδεχόμενο που είναι αναπόφευκτο.

Την άποψη αυτή εξέφρασε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην εκπομπή «Meet the Press», του NBC, εξηγώντας ότι τα ισχυρά στοιχεία αναφορικά με τις προσλήψεις στις ΗΠΑ  και οι καταναλωτικές δαπάνες δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία δεν βρίσκεται επί του παρόντος σε ύφεση.

Τον Ιούνιο δημιουργήθηκαν 372.000 νέες θέσεις εργασίας και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε στο 3,6%. Ήταν ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας κατά τον οποίο οι νέες θέσεις εργασίας ξεπέρασαν τις 350.000.

«Αυτή δεν είναι μια οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση», δήλωσε η Τζάνετ Γέλεν, η οποία στο παρελθόν ήταν επικεφαλής της Federal Reserve. «Όμως βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία η ανάπτυξη επιβραδύνεται κι αυτό είναι απαραίτητο και κατάλληλο».

Ωστόσο, τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών.

Σύμφωνα με τη Γέλεν, ο πληθωρισμός «είναι πολύ υψηλός» και οι πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed βοήθησαν να επανέλθουν οι τιμές σε πιο φυσιολογικά πλαίσια.

Επιπλέον, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει απελευθερώσει μέρος των στρατηγικών της αποθεμάτων πετρελαίου, κάτι το οποίο σύμφωνα με την ίδια έχει ήδη βοηθήσει στη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου.

«Έχουμε δει τις τιμές του φυσικού αερίου τις τελευταίες εβδομάδες να μειώνονται κατά περίπου 50 σεντς (ανά γαλόνι) και θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερες στο μέλλον», όπως τόνισε.

Η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ελπίζει ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να στηρίξει την οικονομία αρκετά με το να μειώσει τις τιμές χωρίς να προκαλέσει μια ευρεία οικονομική ύφεση.

«Δεν λέω ότι θα αποφύγουμε σίγουρα μια ύφεση», ανέφερε η Τζάνετ Γέλεν. «Αλλά νομίζω ότι υπάρχει ένας δρόμος που διατηρεί την αγορά εργασίας ισχυρή και μειώνει τον πληθωρισμό».

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ συρρικνώθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,6% το α΄ τρίμηνο και τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη αναμένεται να δείξουν ανάπτυξη μόλις 0,4% το β΄ τρίμηνο, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι ακόμη κι αν ο ρυθμός του β΄ τριμήνου είναι αρνητικός, δεν θα σημαίνει ότι έχει έρθει μια περίοδος ύφεσης, δεδομένης της ισχύος στην αγορά εργασίας και της ζήτησης.

«Η ύφεση είναι μια ευρεία αδυναμία στην οικονομία. Δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο τώρα», συμπλήρωσε.

Οι οικονομολόγοι παραδοσιακά ορίζουν την ύφεση ως δύο διαδοχικά τρίμηνα οικονομικής συρρίκνωσης, ωστόσο ο ιδιωτικός όμιλος που θεωρείται ως η επίσημη γνώμη για τις υφέσεις στις ΗΠΑ εξετάζει ένα ευρύ φάσμα δεικτών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News