Business & Finance Τρίτη 28/06/2022, 17:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Στη σκιά του πληθωρισμού οι καταναλωτές

ΗΠΑ: Στη σκιά του πληθωρισμού οι καταναλωτές

Σε χαμηλό 16 μηνών διολίσθησε τον Ιούνιο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, καθώς το ράλι των τιμών στην ενέργεια, τα τρόφιμα και σε άλλα είδη συνεχίζει να επιβαρύνει την καταναλωτική ψυχολογία.

Σύμφωνα με την έρευνα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Conference Board, ο δείκτης υποχώρησε στις 98,7 μονάδες τον Ιούνιο από 103,2 μονάδες τον Μάιο, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν ηπιότερη πτώση στις 100 μονάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης για τις τρέχουσες συνθήκες στην οικονομία υποχώρησε στο 147,1 από 147,4 τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης για τις προσδοκίες των καταναλωτών κατρακύλησε στο 66,4 – το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2013 – από 73,7 τον Μάιο.

«Οι προσδοκίες έχουν πλέον υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο του 80, ένδειξη αδύναμης ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του 2022 καθώς και αυξημένου κινδύνου για ύφεση μέχρι το τέλος του έτους», σχολίασε η Lynn Franco, ανώτερη διευθύντρια του τμήματος οικονομικών δεικτών στο Conference Board.

Σύμφωνα με την έρευνα του Conference Board, όσο η Fed ανεβάζει τα επιτόκια δανεισμού για να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις, το υψηλότερο κόστος δανεισμού ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση των μεγάλων αγορών, όπως τα ακίνητα, τα οχήματα και τις ηλεκτρικές συσκευές. Μέχρι στιγμή όμως, σύμφωνα με την έκθεση, παρά την χαμηλή καταναλωτική ψυχολογία, τα σχέδια των καταναλωτών για τις αγορές τους παραμένουν σταθερά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Πυκνώνουν τα σύννεφα στην διεθνή οικονομία: Προειδοποιήσεις για ύφεση σε Ευρώπη και ΗΠΑ

ΗΠΑ – πληθωρισμός: Παρέμεινε σε υψηλό 40 ετών με ελαφρά επιτάχυνση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News