Business & Finance Πέμπτη 28/07/2022, 15:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε τεχνική ύφεση η αμερικανική οικονομία – Σήμα κινδύνου για τη διεθνή σκηνή

Σε τεχνική ύφεση η αμερικανική οικονομία – Σήμα κινδύνου για τη διεθνή σκηνή

Σε ύφεση βρίσκεται η αμερικανική οικονομία, παρουσιάζοντας συρρίκνωση του ΑΕΠ για δεύτερο συναπτό τρίμηνο, γεγονός το οποίο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της διεθνούς οικονομίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το αμερικανικό υπουργείο εμπορίου, το ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο του 2022 συρρικνώθηκε κατά 0,9% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας την δεύτερη διαδοχική πτώση, το οποίο και τυπικά εμπίπτει στον ορισμό της ύφεσης. Παρόλα αυτά, η αμερικανική υπηρεσία αρμόδια για την Οικονομική Έρευνα ορίζει την ύφεση ως «μία σημαντική πτώση στην οικονομική δραστηριότητα κατά μήκος της οικονομιας, που διαρκεί τουλάχιστον μερικούς μήνες, κανονικά ορατή στην παραγωγή, την αγορά εργασίας, το πραγματικό εισόδημα και άλλους δείκτες».

Η συρρνίκωση είναι αποτέλεσμα μίας ευρείας γκάμας παραγόντων, μεταξύ άλλων την μείωση των αποθεμάτων σε προϊόντα, τις επενδύσεις σε ακίνητα και τις κυβερνητικές δαπάνες σε ομοσπονδιακό, κρατικό και τοπικό επίπεδο.

Οι δαπάνες των καταναλωτών αυξήθηκαν κατά μόλις 1% μέσα στο τρίμηνο, ενόσω ο πληθωρισμός κάλπαζε. Οι δαπάνες στον κλάδο των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,1%, το οποίο αντιστάθμισε την διολίσθηση στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά (κατά 5,5%) και στα διαρκή (κατά 2,6%).

Υπενθυμίζεται πως χθες η Fed προχώρησε σε νέα επιθετική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, ενώ ο πρόεδρος της Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων έως ότου ο πληθωρισμός τεθεί υπό έλεγχο και εμφανίσει ενδείξεις επιβράδυνσης. Βέβαια, τα σημερινά αποτελέσματα ενδέχεται να αυξήσουν τους φόβους στην αγορά ότι η οικονομία βρισκόταν ήδη σε ύφεση όταν η Τράπεζα προχώρησε σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής το β’ τρίμηνο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πυκνώνουν τα σύννεφα στην διεθνή οικονομία: Προειδοποιήσεις για ύφεση σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Είναι η ύφεση το τίμημα που θα πληρώσουμε για τον έλεγχο του πληθωρισμού;

JPMorgan: Η αγορά ομολόγων έχει προεξοφλήσει πλήρως την ύφεση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News