Business & Finance Πέμπτη 14/07/2022, 20:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πορτογαλία: «Όχι» σε νέες αυξήσεις μισθών στους δημόσιους υπαλλήλους

Πορτογαλία: «Όχι» σε νέες αυξήσεις μισθών στους δημόσιους υπαλλήλους

Η Λισαβώνα δεν θα ενδώσει στα αιτήματα των δημοσίων υπαλλήλων για επιπλέον αύξηση των μισθών τους στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, καθώς η χώρα προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο το έλλειμμα του προϋπολογισμού της, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Μεντίνα. 

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, παρατηρούνται γενικευμένες απεργιακές κινητοποιήσεις με τους εργαζομένους να πιέζουν για μισθολογικές αυξήσεις την ώρα που ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί στα ύψη και έχει αυξήσει το κόστος διαβίωσης. 

Ο Μεντίνα δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι κατανοεί τα αιτήματα των περισσότερων από 730.000 δημοσίων υπαλλήλων των οποίων η αγοραστική δύναμη έχει συρρικνωθεί σημαντικά εξαιτίας του πληθωρισμού, όμως υπογράμμισε ότι η Πορτογαλία θα πρέπει να επιδειξει πειθαρχία και σύνεση για να μπορέσει να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της υπό τις σημερινές δύσκολες συγκυρίες. 
  
Σημείωσε επίσης ότι ενώ οι μισθοί στο δημόσιο αυξήθηκαν μόνο κατά 0,9% το 2022, εάν ληφθούν επίσης και άλλα κέρδη τότε η αύξηση υπολογίζεται στο 2,5%. «Δεν θα κυβερνήσουμε μόνο το 2022, αλλά θα πρέπει να προετοιμαστούμε και για το 2023 και το 2024. Δεν μπορούμε να θέσουμε ξανά σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά μας», τόνισε. 

Η Πορτογαλία αποτελεί την τρίτη πιο υπερχρεωμένη χώρα της Ε.Ε. μετά την Ελλάδα και την Ιταλία και έχει ευνοηθεί τα μέγιστα από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια των τελευταίων ετών από τότε που εξήλθε από το πακέτο διάσωσης του 2011-13. 

Οι τιμές καταναλωτή στην Πορτογαλία αυξήθηκαν 8,7% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάρκεια τριών δεκαετιών, με τις τιμές ενέργειας να σημειώνουν άλμα 31,7% και των τιμών ειδών διατροφής κατά 11,9%.  
  
  
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News