Business & Finance Τετάρτη 13/07/2022, 22:02
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπεζ Βιβλίο Fed: Μείωση της ζήτησης και αυξήσεις στις τιμές για το επόμενο 12μηνο

Μπεζ Βιβλίο Fed: Μείωση της ζήτησης και αυξήσεις στις τιμές για το επόμενο 12μηνο

Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με μέτριο ρυθμό από τα μέσα Μαίου έως τα μέσα Ιουλίου, σύμφωνα με το Μπεζ Βιβλίο της Fed, καθώς η κεντρική τράπεζα δυσκολεύεται να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, όπως άλλωστε έδειξαν τα νέα στοιχεία. 

Η εικόνα που σκιαγραφεί η νέα έρευνα είναι αντίστοιχη με αυτή της αμέσως προηγούμενης, με τις προοπτικές ως προς τη μελλοντική ανάπτυξη να προδιαγράφονται αρνητικές στις περισσότερες περιφέρειες, με περαιτέρω εξασθένηση της ζήτησης τους επόμενους έξι έως 12 μήνες. 
  
«Αρκετές περιοχές παρουσιάζουν αυξανόμενες ενδείξεις επιβράδυνσης όσον αφορά στη ζήτηση, ενώ σε πέντε περιφέρειες εκδηλώθηκαν ανησυχίες για ύφεση», αναφέρεται στο Μπεζ Βιβλίο με βάση την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 12 περιοχές των ΗΠΑ και στην οποία συμμετείχαν επιχειρήσεις. 

Η έρευνα υπογραμμίζει επίσης και τις σημαντικές αυξήσεις των τιμών, κάτι που αναφέρθηκε σε όλες τις περιφέρειες, με τις περισσότερες επιχειρήσεις να αναμένουν ότι οι πιέσεις θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως το τέλος του έτους.

Παρ΄όλα αυτά, οι επιχειρήσεις ανακοίνωσαν ότι εξακολουθούν να είναι σε θέση να μετακυλίσουν τις αυξήσεις των τιμών στους καταναλωτές, σε ένα ακόμη σημάδι πληθωριστικών πιέσεων. 

«Σε ορισμένους τομείς, όπως ταξιδίων και φιλοξενίας, οι επιχειρήσεις κατάφεραν με επιτυχία να μετακυλίσουν στις τεράστιες αυξήσεις των τιμών στους καταναλωτές».  

Την ίδια στιγμή, ο διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστικ, αφήνει ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του τέλους Ιουλίου από την Φέντεραλ Ριζέρβ, από τη στιγμή που ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε τον Ιούνιο σε νέο υψηλό περίπου 41 ετών.  

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Πρακτικά Fed: Έτοιμη για νέα μεγάλη επιτοκιακή αύξηση

Nomura: Αναμένει μειώσεις επιτοκίων από EKT και Fed το 2023

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News