Business & Finance Τετάρτη 29/06/2022, 20:28
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάουελ: Δεν θα επιτρέψουμε το μακροπρόθεσμο πληθωρισμό

Πάουελ: Δεν θα επιτρέψουμε το μακροπρόθεσμο πληθωρισμό

Τη δέσμευση ότι οι διαμορφωτές πολιτικής δεν θα επιτρέψουν στον πληθωρισμό να παγιωθεί στην αμερικανική οικονομία σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, έδωσε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ. 

«Ο κίνδυνος είναι ότι λόγω των πολλαπλών κρίσεων αρχίζουμε να μεταβαίνουμε σε ένα καθεστώς πιο υψηλού πληθωρισμού. Αρμοδιότητά μας είναι να αποφύγουμε αυτό να συμβεί και μέχρι στιγμής το έχουμε αποφύγει. Δεν θα επιτρέψουμε μία μετάβαση από ένα περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού», είπε ο Πάουελ. 

Μιλώντας στο φόρουμ της ΕΚΤ, ο Πάουελ συνέχισε να είναι επιθετικός στις δηλώσεις του για τον πληθωρισμό, ο οποίος κυμαίνεται αυτή τη στιγμή στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη των 40 ετών. 

Ο Πάουελ επέστησε την προσοχή ότι είναι εξίσου σημαντικό να συγκρατηθούν οι πληθωριστικές προσδοκίες σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, έτσι ώστε να μην γίνουν μόνιμες και δημιουργήσουν έναν αυτοεκπληρούμενο κύκλο. 

«Έχουμε ένα ρολόι εδώ, που δείχνει ότι ο πληθωρισμός συνεχίζεται για περισσότερο από έναν χρόνο. Θα ήταν πραγματικά κακή διαχείριση του κινδύνου εάν διαπιστώσουμε ότι οι μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες θα παραμείνουν», είπε χαρακτηριστικά. 

Η Fed είναι επιφορτισμένη αυτή τη στιγμή με την αρμοδιότητα να συγκρατήσει τις πληθωριστικές προσδοκίες χωρίς να προκαλέσει απότομη προσγείωση στην οικονομία, συμπλήρωσε, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία ότι αυτό δεν θα συμβεί, παρότι γνωρίζει τους κινδύνους. 

«Είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας για να αποκλιμακώσουμε τον πληθωρισμό. Ο τρόπος για να το επιτύχουμε αυτό είναι να επιβραδύνουμε την ανάπτυξη, στην ιδανική περίπτωση διατηρώντας την σε θετικό έδαφος. Υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγουμε; Ναι υπάρχει. Δεν θα συμφωνούσα ότι αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία. Το μεγαλύτερο λάθος θα ήταν να αποτύχουμε στο στόχο μας για σταθερότητα των τιμών», τόνισε ο Πάουελ. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Λαγκάρντ: Απίθανο να επιστρέψουμε σε περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού

Πληθωρισμός: Την Παρασκευή τα πρώτα στοιχεία Ιουνίου – Οι κινήσεις της ΕΚΤ, οι φόβοι της Αθήνας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News