BUSINESS & FINANCE

Πληθωρισμός: Την Παρασκευή τα πρώτα στοιχεία Ιουνίου – Οι κινήσεις της ΕΚΤ, οι φόβοι της Αθήνας

Πληθωρισμός: Την Παρασκευή τα πρώτα στοιχεία Ιουνίου – Οι κινήσεις της ΕΚΤ, οι φόβοι της Αθήνας

H τιμή του φυσικού αερίου βρίσκεται σταθερά πάνω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα, συμπαρασύροντας προς τα πάνω τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος ανά την Ευρώπη. Ο ευρωπαϊκός χάρτης έχει «κοκκινίσει» με τις τιμές στις περισσότερρες χώρες να έχουν σκαρφαλώσει πάνω από τα 300€/MWh. Στην Ελλάδα, για σήμερα, η τιμή βρίσκεται στα 309 €/Mwh.

Oι υψηλές τιμές στην ενέργεια, πάντως, επαναφέρουν τα σενάρια για μη επίτευξη των προβλέψεων για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού κατά τους επόμενους μήνες. Η Εurostat, την Παρασκευή, αναμένεται να ανακοινώσει τις πρώτες προβλέψεις της για τον πληθωρισμό του Ιουνίου, με ένα νέο άλμα να είναι πια δεδομένο. Τα τελευταία στοιχεία της Eurostat έδειξαν πληθωρισμο τον Μάιο στην Ευρωζώνη στο 8,1%.  Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 11,3%.Πληθωρισμός: Την Παρασκευή τα πρώτα στοιχεία Ιουνίου – Οι κινήσεις της ΕΚΤ, οι φόβοι της Αθήνας-1

Η  επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, πάντως, χθες δήλωσε έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια, ακόμη και με ταχύτατο ρυθμό, εφόσον ο πληθωρισμός συνεχίσει να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. 

Η ελληνική οικονομία δείχνει προς το παρόν ότι αντέχει, καθώς ΑΕΠ, φορολογικά έσοδα και τουρισμός δίνουν θετικά σήματα. Παρόλα αυτά, τις τελευταίες ημέρες οι ανησυχίες έχουν ενταθεί, καθώς το παιχνίδι της Ρωσίας με τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου έχει «καρφώσει» τις τιμές του φυσικού αερίου κοντά στα 130 ευρώ ανα μεγαβατώρα.

Το οικονομικό επιτελείο έχει βάλει στο μικροσκόπιο τις τιμές του φυσικού αερίου  καθώς τιμές πάνω από τα 100 ευρώ μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική επιβάρυνση του προϋπολογισμού κατά 300-400 εκατ. ευρώ για το επόμενο 6μηνο.  Κάθε 10 ευρώ αύξησης του φυσικού αερίου ισοδυναμούν με απώλειες στο ΑΕΠ της τάξεως των 500-600 εκατ. ευρώ. 

Διαβάστε επίσης:

Πληθωρισμός: Ποια είδη πληρώνουμε ακριβότερα από τους Ευρωπαίους

Eurostat: Στο 8,1% επιβεβαιώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη – Στο 10,5% στην Ελλάδα

Ενέργεια: Ψάχνουν λύσεις αλλά δεν βρίσκουν – Τι γίνεται στην αγορά των καυσίμων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News