Business & Finance Τρίτη 12/07/2022, 15:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Nomura: Αναμένει μειώσεις επιτοκίων από EKT και Fed το 2023

Nomura:  Αναμένει μειώσεις επιτοκίων από EKT και Fed το 2023

Η Nomura αναμένει ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων αγορών θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκιά τους το επόμενο έτος, καθώς ο πληθωρισμός θα χαλαρώνει και η ύφεση θα επιμένει, με την κορύφωση των επιτοκίων να αναμένεται φέτος.

Οι οικονομολόγοι της ιαπωνικής τράπεζας αναμένουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα κορυφωθούν στο 3,50-3,75% τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους, παρά την αναμενόμενη ύφεση που ξεκινά το τέταρτο τρίμηνο, όπως αναφέρει το Reuters.

Στη συνέχεια αναμένουν ότι η Fed θα σταματήσει έως ότου ο δομικός πληθωρισμός επιβραδυνθεί στο 2-2,5% ετησίως και μετά θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου του 2023.

Από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Nomura αναμένει έξι αυξήσεις επιτοκίων που θα οδηγήσουν τα επιτόκια υψηλότερα κατά 175 μονάδες βάσης μέχρι τον Μάρτιο του 2023. Αλλά καθώς θα παραμένει η ύφεση, οι αναλυτές του οίκου αναμένουν μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο.

Εάν οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τη Γερμανία σταματήσουν εντελώς, η νομισματική σύσφιγξη της ΕΚΤ θα μπορούσε να τελειώσει νωρίτερα από το προβλεπόμενο, πρόσθεσαν.

Από την Τράπεζα της Αγγλίας, η Nomura αναμένει αυξήσεις επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους. Και προσθέτει ότι η αναμενόμενη ύφεση και η επιβράδυνση του πληθωρισμού σημαίνουν πιθανές μειώσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2023.

Οι αγορές χρήματος προεξοφλούν μείωση επιτοκίων από τη Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας το επόμενο έτος. 

Διαβάστε επίσης: 

Nomura: Αναμένει μειώσεις επιτοκίων από EKT και Fed το 2023

Morgan Stanley: Η Ευρωζώνη θα βυθιστεί σε ύφεση φέτος

Barclays: Γιατί δεν ανησυχεί για κρίση χρέους το καλοκαίρι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News