Business & Finance Κυριακή 3/07/2022, 13:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: Ετοιμάζει μέτρα για την παράταση των διακοπών για τον φόρο καυσίμων

Ιταλία: Ετοιμάζει μέτρα για την παράταση των διακοπών για τον φόρο καυσίμων

Περαιτέρω μέτρα για να αμβλύνει τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της παράτασης των διακοπών για την φορολόγηση των καυσίμων έως τις αρχές Οκτωβρίου, προετοιμάζει η κυβέρνηση της Ιταλίας, όπως ανέφερε η εφημερίδα Il Messaggero.

Το πακέτο μέτρων, το οποίο πιθανότατα να εγκριθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, θα φθάνει την αξία των 8 δισ. ευρώ. Το κόστος θα καλυφθεί από τις καλύτερες από τις αναμενόμενες οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις της Ιταλίας φέτος.

Η νέα ελάφρυνση θα ανεβάσει τις συνολικές δαπάνες της Ιταλίας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης σε σχεδόν 40 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Il Messaggero, επικαλούμενη διάφορες πηγές που επεξεργάζονται το σχέδιο νόμου, τις οποίες δεν κατονόμασε. 

Στις 30 Ιουνίου, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι ενέκρινε μέτρα για τη στήριξη μακροπρόθεσμων συμβάσεων για εισαγωγές φυσικού αερίου, μείωση του φόρου στους λογαριασμούς ενέργειας για τα νοικοκυριά και δάνειο ύψους 4 δισ. ευρώ στον διαχειριστή της αγοράς ενέργειας GSE για την επιτάχυνση της αποκατάστασης των αποθηκών φυσικού αερίου ενόψει του επόμενου χειμώνα.

Το πακέτο που ετοιμάζεται επί του παρόντος προβλέπει, σύμφωνα με την Il Messaggero:

Παράταση της μείωσης των φόρων στα καύσιμα κατά 0,3 ευρώ ανά λίτρο έως τις αρχές Οκτωβρίου από την τρέχουσα ημερομηνία λήξης στις 2 Αυγούστου.

Αναχρηματοδότηση έκπτωσης φόρου για τις επιχειρήσεις που είναι ανάλογη με τις δαπάνες τους για φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα. Η έκπτωση έληξε στις 30 Ιουνίου και θα παραταθεί για άλλους τρεις μήνες.

Σημειώνεται ότι χθες Σάββατο, ο υπουργός οικολογικής μετάβασης της Ιταλίας Ρομπέρτο Τσινγκολάνι δήλωσε στο SkyTg24 ότι η Ρωσία μείωσε τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ιταλία κατά 15% από τα κανονικά επίπεδα. Ενώ ο Cingolani αναμένει ότι οι τιμές θα αυξηθούν περαιτέρω μετά το προγραμματισμένο κλείσιμο για συντήρηση του αγωγού Nord Stream, δήλωσε ότι η αποκατάσταση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στο 90% μέχρι το χειμώνα παραμένει «εφικτός» στόχος. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας: Τα πακέτα διάσωσης μόλις τώρα αρχίζουν

Γερμανία: Πιθανές οι διακοπές ηλεκτροδότησης το χειμώνα

Για πρώτη φορά η ΕΕ εισάγει περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ από ό,τι από τη Ρωσία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News