Business & Finance Κυριακή 26/06/2022, 21:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντράγκι: Έχουμε τα εργαλεία για να το πετύχουμε – Πρέπει να μειώσουμε τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης

Ντράγκι: Έχουμε τα εργαλεία για να το πετύχουμε – Πρέπει να μειώσουμε τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης

Μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές φυσικού αερίου στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι αναγκαίες, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, καθώς οι ηγέτες της Ομάδας των 7 (G7) αποκάλυψαν μεγάλο παγκόσμιο πρόγραμμα χρηματοδότησης υποδομών.

«Είναι σαφές ότι στην παρούσα κατάσταση θα έχουμε βραχυπρόθεσμες ανάγκες που θα απαιτήσουν μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές φυσικού αερίου στις αναπτυσσόμενες χώρες και αλλού», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου των ηγετών της G7.

Ο ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει δυνατή η μετατροπή αυτών των υποδομών προς το υδρογόνο, ώστε να συνδυασθούν οι βραχυπρόθεσμες ενεργειακές ανάγκες με τις μακροπρόθεσμες επιταγές της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Νωρίτερα ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε αναφερθεί στις οικονομικές συνέπειες που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη που κάναμε μετά την κρίση του 2008. Η ενεργειακή κρίση δεν πρέπει να προκαλέσει επιστροφή στον λαϊκισμό».

«Έχουμε τα εργαλεία για να το πετύχουμε: πρέπει να μειώσουμε τις συνέπειες της αύξησης των τιμών της ενέργειας, να στηρίξουμε τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, να φορολογήσουμε τις εταιρίες που σημειώνουν υπερκέρδη», πρόσθεσε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ ο Ντράγκι επανάλαβε ότι είναι σημαντικό να τεθεί πλαφόν στην τιμή της ενέργειας. Παράλληλα, εξήγησε πως «όταν οι τιμές της ενέργειας μειωθούν, δεν πρέπει να επιστρέψουμε στην ενεργειακή μας εξάρτηση από την Ρωσία, η οποία χαρακτήρισε τα περασμένα χρόνια». «Πρέπει να απαλείψουμε για πάντα την εξάρτηση αυτή από την Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην επισιτιστική κρίση, ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε ότι «τα ουκρανικά σιτηρά πρέπει να μπορέσουν να εξαχθούν πολύ πριν από τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν θα είναι έτοιμη η νέα σοδειά» και ζήτησε να παρασχεθεί η μεγαλύτερη δυνατή στήριξη στον ΟΗΕ, με στόχο να προχωρήσει και να πετύχει η διαμεσολαβητική του προσπάθεια.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News