Business & Finance Τρίτη 21/06/2022, 17:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντράγκι: Επείγει το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Ντράγκι: Επείγει το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Ακόμη πιο επείγον και αναγκαίο έχει γίνει το μέτρο για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου δεδομένης της μείωσης των προμηθειών από τη Μόσχα, προειδοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι. Στο πλαίσιο ομιλίας του ενώπιον της ιταλικής Γερουσίας και λίγες ημέρες πριν την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, ο Ντράγκι σημείωσε ότι οι πιέσεις στην Ευρώπη εντείνονται.

Στην προηγούμενη Σύνοδο κορυφής, οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, ζήτησαν πλαφόν στο φυσικό αέριο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, τα κράτη μέλη δεν έχουν καταλήξει σε μία κοινή θέση, ενώ η Γερμανία και η Ολλανδία φαίνεται πως απορρίπτουν γενικά μία τέτοιου είδους παρέμβαση στην ελεύθερη αγορά.

«Από την αρχή του πολέμου, αυτή η κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα για να βρει εναλλακτικές πηγές προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου. Έχουμε υπογράψει σημαντικές συμφωνίες με διάφορες προμηθεύτριες χώρες: από την Αλγερία μέχρι το Αζερμπαϊτζάν και προωθήσαμε νέες επενδύσεις επίσης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Χάρη σε αυτά τα μέτρα θα μπορέσουμε να μειώσουμε σημαντικά την εξάρτησή μας από το ρωσικό αέριο ήδη από το επόμενο έτος» επεσήμανε ο Μάριο Ντράγκι.

Παράλληλα, όμως, ανέφερε ότι τον περασμένο Μάιο, κυρίως εξαιτίας των αυξήσεων στον τομέα της ενέργειας, ο πληθωρισμός στην Ιταλία άγγιξε το 7,3%.

«Προτείνουμε την υιοθέτηση πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Η τελευταία Σύνοδος Κορυφής ζήτησε από την Κομισιόν να εξακριβώσει αν αυτό είναι ένα εφαρμόσιμο μέτρο. Εμείς θεωρούμε ότι, μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις, είναι ακόμη πιο αναγκαίο» υπογράμμισε. 

Το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην Ε.Ε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ιταλία θέλει να λάβει, η Ουκρανία, το στάτους υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε από τους πρώτους που στηρίξαμε την προοπτική αυτή και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, σε όλα τα διεθνή φόρα». 
 
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι γνωρίζει πως την συγκεκριμένη θέση δεν την συμμερίζονται όλες οι χώρες μέλη της Ένωσης, αλλά υπογράμμισε ότι η πρόσφατη ενθάρρυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι σημαντική και ότι ελπίζει, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, να μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία.
 
«Η πορεία που πρέπει να ακολουθήσει μια υποψήφια χώρα είναι μακρά, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να σταλεί άμεσα ένα ξεκάθαρο μήνυμα», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Εξήγησε, επίσης ότι παρά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και την σαφή υποστήριξη της Ουκρανίας «οι δίαυλοι επικοινωνίας της Ιταλίας, παραμένουν ανοικτοί».
 
Με αναφορά στην διεύρυνση της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Μάριο Ντράγκι κατέστησε σαφές ότι η Ρώμη τάσσεται υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία. Τάχθηκε, επίσης υπέρ της οργάνωσης μιας διακυβερνητικής διάσκεψης, με αντικείμενο τις νέες ανάγκες της ενωμένης Ευρώπης.
 
Σε ό,τι αφορά την επισιτιστική κρίση, ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν οι τόνοι σιτηρών που βρίσκονται στις αποθήκες της Ουκρανίας και να καθαριστούν τα λιμάνια από τις νάρκες, ώστε να μπορέσουν να αποπλεύσουν τα πλοία υπό ασφαλείς συνθήκες. «Χρειάζεται ψήφισμα του ΟΗΕ και μια σχετική επιχείρηση, πάντα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

«Η κατάσταση είναι σοβαρή»: Το Plan B της Ευρώπης για το φυσικό αέριο αναβιώνει τον άνθρακα

Ιταλία: Ετοιμάζεται για κατάσταση συναγερμού για την ενέργεια

Nord Stream: «Στερεύουν» τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου αν σταματήσουν οι ροές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News