Business & Finance Κυριακή 26/06/2022, 14:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

BIS: Η απειλή του στασιμοπληθωρισμού απαιτεί δράση από τις κεντρικές τράπεζες

BIS: Η απειλή του στασιμοπληθωρισμού απαιτεί δράση από τις κεντρικές τράπεζες

Μήνυμα απέστειλε σήμερα Κυριακή η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), με το οποίο προειδοποίησε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να ανοίξει ένας νέος κύκλος με υψηλό πληθωρισμό και σε μια τέτοια περίπτωση οι kεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αναλάβουν δράση.

Στο πλαίσιο της έκθεσης που δημοσιεύει κάθε χρόνο, η BIS -που θεωρείται «η κεντρική τράπεζα για τις κεντρικές τράπεζες»- επισημαίνει ότι «ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού πλανάται πάνω από την παγκόσμια οικονομία, διότι η απειλή μιας νέας εποχής υψηλού πληθωρισμού συμπίπτει με τις προοπτικές για μια πιο αδύναμη ανάπτυξη και την ύπαρξη αυξημένων χρηματοπιστωτικών κινδύνων».

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη αρχίσει να αυξάνουν τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον ιπτάμενο πληθωρισμό, ο οποίος έχει κάνει την εμφάνισή του την ίδια στιγμή που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα lockdown στην Κίνα επιβαρύνουν την παγκόσμια ανάπτυξη. Περίπου 70 κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν προβεί σε αύξηση του κόστους δανεισμού και οι μισές από αυτές -συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ- έχουν επιλέξει επιθετικές αυξήσεις των 75 μονάδων βάσης (σε μια κίνηση) ή και μεγαλύτερες. 

BIS: Η απειλή του στασιμοπληθωρισμού απαιτεί δράση από τις κεντρικές τράπεζες-1

Η πρόκληση για τις κεντρικές τράπεζες θα είναι να διατηρήσουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο, ενώ καίριας σημασίας θα είναι η ελαχιστοποίηση του αντίκτυπου στην οικονομική δραστηριότητα από τις αποφάσεις που θα πάρουν, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής της BIS, Αγκουστίν Κάρστενς. 

«Ένα ισχυρό συμπέρασμα από την ανάλυσή μας για μια ήπια έναντι μιας σκληρής προσγείωσης, είναι ότι πιο πιθανή φαντάζει η ομαλή προσγείωση εάν οι κεντρικές τράπεζες κινηθούν έγκαιρα και αποφασιστικά. Βλέπουμε σημαντικές εξελίξεις στον πληθωρισμό, όχι μόνο έξαρση αλλά μια πιθανή αλλαγή στη δυναμική του».

Σύμφωνα με τη BIS συνολικά πρέπει να γίνουν περισσότερα.

«Οι φορείς χάραξης πολιτικής πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις για να στηρίξουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και να θέσουν τις βάσεις για πιο κανονικές ρυθμίσεις στη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική», αναφέρει στην έκθεσή της η BIS.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Οι κεντρικές τράπεζες ρίχνονται στη μάχη εναντίον του πληθωρισμού

Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας: Πρώτη επιτοκιακή αύξηση μετά από 15 χρόνια

Τράπεζα της Αγγλίας: Σε υψηλό 13 ετών ανέβασε τα επιτόκια

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News