Business & Finance Τετάρτη 22/06/2022, 12:41
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σαν άλλος JP Morgan: Αυτός είναι ο 30χρονος σωτήρας της βιομηχανίας του crypto

Σαν άλλος JP Morgan: Αυτός είναι ο 30χρονος σωτήρας της βιομηχανίας του crypto

Όπως ο δισεκατομμυριούχος τραπεζίτης John Pierpont Morgan διέσωσε προσωπικά πολλές από τις αμερικανικές τράπεζες που θα χρεοκοπούσαν στον Πανικό του 1907, έτσι και ο Sam Bankman-Fried παρεμβαίνει τώρα για να σταματήσει τον πανικό στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. 

Ο 30χρονος δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής του χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων FTX Trading, προχώρησε χθες στην παροχή γραμμών πίστωσης, προκειμένου να σταματήσει το λεγόμενο contagion, δηλαδή τη μετάδοση της κρίσης, στην αγορά του crypto. Στο πλαίσιο αυτού που θεωρείται πλέον από πολλούς σαν ένας νέος «χειμώνας του crypto», έχουν εξανεμιστεί 2 τρισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης από την αγορά. 

Όμως, ο Bankman-Fried είναι αποφασισμένος να μην αφήσει το crypto να βυθιστεί σε ένα ντόμινο χρεοκοπιών. Χθες, η FTX έδωσε στην BlockFi δάνειο 250 εκατ. δολαρίων και η εταιρεία του, Alameda Research, άνοιξε γραμμή πίστωσης για την χρηματιστηριακή κρυπτονομισμάτων Voyager Digital, της οποίας οι μετοχές έχουν χάσει το 90% της αξίας τους φέτος στο Toronto Stock Exchange. 

Ένα κύμα από ρευστοποιήσεις δημιουργεί τον φόβο του contagion στην αγορά του crypto, αφότου η κατάρρευση των TerraUSD και Luna πυροδότησε ένα ευρύ selloff. Μεγάλες εταιρείες, όπως η Celsius Network και Babel Finance έχουν παγώσει τις αναλήψεις των πελατών τους, ενώ το crypto hedge fund Three Arrows Capital αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας. 

«Ο Sam Bankman-Fried είναι ο νέος John Pierpont Morgan, διασώζει τις αγορές κρυπτονομισμάτων όπως έκανε ο J.P. Morgan μετά την κρίση του 1907», είπε ο Anthony Scaramucci, ιδρυτής της SkyBridge Capital στο Bloomberg. Υπενθυμίζεται ότι ο πανικός του 1907 οδήγησε στη δημιουργία του Federal Reserve System στις ΗΠΑ. 

«Μπλέχθηκα με το crypto χωρίς να έχω ιδέα τι ήταν το crypto»

Εκτός από τον Mark Zuckerberg, κανένας άλλος δεν έχει γίνει τόσο πλούσιος σε τόσο μικρή ηλικία. Στα 29 του χρόνια, πέρυσι, ο Sam Bankman-Fried έκανε το ντεμπούτο του στη λίστα του Forbes με τους 400 πλουσιότερους του κόσμου. Τα 22,5 δισ. δολάρια που είχε βγάλει του εξασφάλισαν την 32η θέση.

Όπως συμβαίνει με πολλούς από τους κροίσους της σημερινής εποχής, ο Bankman-Fried πλούτισε στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Το παράδοξο είναι ότι ουδέποτε υπήρξε μεγάλος υποστηρικτής του bitcoin. Απλά είδε σε αυτό μία μεγάλη ευκαιρία να επιτύχει τον στόχο του, που είναι να γίνει όσο το δυνατόν πλουσιότερος για να χαρίσει όσο το δυνατόν περισσότερα. 

Γιος δύο καθηγητών νομικής του Στάνφορντ, ο Bankman-Fried μεγάλωσε διαβάζοντας Χάρι Πότερ και ακούγοντας τους γονείς του να μιλούν για την πολιτική με άλλους ακαδημαϊκούς της Δυτικής Ακτής. Μετά το σχολείο γράφτηκε στο MIT όπου σπούδασε φυσική, πιστεύοντας ότι θα γινόταν καθηγητής. 

Όμως μετά την αποφοίτησή του, το 2014, έπιασε δουλειά στο finance, ως trader ETFs στην Jane Street Capital. Από εκείνη τη στιγμή, άρχισε να διοχετεύει ένα μέρος του υψηλού μισθού του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. 

«Μπλέχθηκα με το crypto χωρίς να έχω ιδέα τι ήταν το crypto», λέει. «Απλά μου φάνηκε ότι μπορούσε να γίνει πολύ trading». 

Έτσι, το 2017 παραιτήθηκε από τη δουλειά του και ίδρυσε την επενδυτική εταιρεία Alameda. Όμως σύντομα αντιλήφθηκε πόσο χαμηλό ήταν το επίπεδο των μεγάλων χρηματιστηρίων κρυπτονομισμάτων.  Και έτσι, δημιούργησε το FTX, μέσω του οποίου γίνεται ένα μεγάλο μέρος του trading των κρυπτονομισμάτων.  

Παρόλα αυτά, όταν τον ρωτούν εάν θα παρατούσε τα κρυπτονομίσματα στην περίπτωση που πίστευε ότι θα μπορούσε να βγάλει περισσότερα χρήματα κάνοντας κάτι άλλο, δεν διστάζει να απαντήσει: «Θα το έκανα, ναι». 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

JP Morgan – Ο άνθρωπος πίσω από το όνομα: Ληστής βαρόνος ή ήρωας;

Sam Bankman-Fried: Η ιστορία του πλουσιότερου 20άρη που ήθελε απλά να γίνει πλούσιος

Ο νεότερος δισεκατομμυριούχος των ΗΠΑ… γίνεται πλουσιότερος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News