Business & Finance Τετάρτη 8/06/2022, 08:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από το Big Short στο Big Scam: Τα κρυπτονομίσματα είναι η νέα φούσκα των ακινήτων λέει ο Paul Krugman

Από το Big Short στο Big Scam: Τα κρυπτονομίσματα είναι η νέα φούσκα των ακινήτων λέει ο Paul Krugman

Με τη φούσκα των ακινήτων στα μέσα της δεκαετίας του 2000 συγκρίνει ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman την τρέλα των κρυπτονομισμάτων. 

Όπως γράφει στη στήλη του στους New York Times, η μανία με τα ψηφιακά νομίσματα θυμίζει την ακλόνητη πίστη που είχαν οι άνθρωποι στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ προτού η φούσκα σκάσει, πυροδοτώντας μια παγκόσμια οικονομική κρίση.

Μόνο λίγοι επενδυτές – συμπεριλαμβανομένου του Michael Burry της φημισμένης ταινίας «The Big Short» και του John Paulson – αναγνώρισαν ότι οι τιμές των κατοικιών είχαν εκτοξευθεί σε μη βιώσιμα ύψη και είχαν το θάρρος να στοιχηματίσουν ενάντια σε φαινομενικά ασφαλείς τίτλους που υποστηρίζονταν από στεγαστικά δάνεια.

Ο Krugman, ο οποίος κέρδισε το Νόμπελ Οικονομικών το 2008, απέδωσε αυτή τη μαζική αυταπάτη στον «παράγοντα της δυσπιστίας». Οι Αμερικανοί απλά δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι οι τιμές των κατοικιών ήταν τόσο υπερβολικές και ότι τρισεκατομμύρια δολάρια αξίας ακινήτων θα μπορούσαν να εξαφανιστούν, είπε.

«Απλώς δεν φαινόταν δυνατό ότι οι αγορές και η συμβατική σοφία που έλεγε ότι οι αγορές ήταν εντάξει, θα μπορούσαν να είναι τόσο λάθος», εξήγησε. 

Ο Krugman υποστήριξε ότι μια παρόμοια ιστορία εκτυλίσσεται στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, η οποία αποτιμήθηκε σχεδόν στα 3 τρισ. δολάρια στο αποκορύφωμά της τον Νοέμβριο. Ανάμεσα στα επιχειρήματά του είναι η έλλειψη πρακτικών χρήσεων για το bitcoin και η δημοτικότητα των κρυπτονομισμάτων μεταξύ των απατεώνων και όσων επιδίδονται στο ξέπλυμα  χρήματος.

Όπως και κατά τη διάρκεια του «μπουμ» των ακινήτων, φαίνεται γελοίο να αμφισβητεί κανείς μια επένδυση που έχει γίνει τόσο πολύτιμη και έχει προσελκύσει τόσους πολλούς σημαντικούς υποστηρικτές. Ακούγεται παράλογο να πει κανείς ότι τα κρυπτονομίσματα είναι «ένα σπίτι χτισμένο όχι σε άμμο, αλλά σε τίποτα», συνέχισε.

Ωστόσο, η εκτίμηση του Krugman είναι ακριβώς αυτή. «Αν με ρωτάτε, φαίνεται σαν να έχουμε περάσει από το Μεγάλο Short (Big Short) στη Μεγάλη Απάτη (Big Scam)», είπε.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Έσκασε (επιτέλους) η φούσκα των cryptos;

Προς νέα φούσκα dot.com; Ξεσκαρτάρισμα στα cryptos αναμένουν εταιρείες του κλάδου 

Τι έχουν τώρα να πουν οι σταρ που διαφήμιζαν cryptos;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News