Business & Finance Πέμπτη 20/01/2022, 18:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα κρυπτονομίσματα «χάνουν» την 3η μεγαλύτερη χώρα – ορυχείο

Προς καθολική απαγόρευση των crypto στη Ρωσία

Τα κρυπτονομίσματα «χάνουν» την 3η μεγαλύτερη χώρα – ορυχείο

Την ολική απαγόρευση της χρήσης και της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων προτείνει η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, η οποία αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο «ορυχείο» crypto στον κόσμο (μετά τις ΗΠΑ και το Καζακστάν). 

Σύμφωνα με το αιτιολογικό της εισήγησης, τα κρυπτονομίσματα αποτελούν οχήματα για απάτες μέσω σχημάτων πυραμίδας, ενώ ταυτόχρονα υπονομεύουν την ανεξαρτησία της νομισματικής πολιτικής, απειλώντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα.  

«Οι πιθανοί χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι, οι οποίοι συνδέονται με τα κρυπτονομίσματα, είναι σαφώς μεγαλύτεροι για τις αναδυόμενες αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας» αναφέρεται, μεταξύ άλλων. 

Η σκληρή γραμμή έναντι των crypto έρχεται λίγο χρονικό διάστημα, μετά την απόφαση των ρωσικών αρχών ασφαλείας να απαγορεύσουν την εγχώρια χρήση των κρυπτονομισμάτων, τα οποία συχνά χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση «απαγορευμένων κομμάτων» της αντιπολίτευσης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτήν τη στιγμή περισσότερα από 92 δισ. δολάρια σε κρυπτονομίσματα διατηρούνται σε 17 εκατομμύρια διαφορετικά ψηφιακά πορτοφόλια στη Ρωσία. 

Πάντως, προς ώρας δεν εγείρεται ζήτημα για όσους Ρώσους πολίτες διατηρούν ψηφιακά νομίσματα στο εξωτερικό. «Αυτοί θα μπορούν να συνεχίσουν να εμπορεύονται crypto» διευκρινίζει η ρωσική τράπεζα. 

Ειδική αναφορά γίνεται και στην εξόρυξη, δηλαδή τη διαδικασία δημιουργίας των κρυπτονομισμάτων, η οποία προτείνεται να απαγορευτεί, διότι επηρεάζει την «πράσινη» ατζέντα της κυβέρνησης, θέτει σε κίνδυνο τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας και ενισχύει τις αρνητικές επιπτώσεις των crypto. 

H Ρωσία έχει καταστεί βασικός μοχλός της βιομηχανίας εξόρυξης, ιδίως αφότου η Κίνα προχώρησε στην καθολική απαγόρευση του κλάδου. Τα μεγαλύτερα ορυχεία βρίσκονται στα βόρεια, όπου οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και η ενέργεια φθηνότερη. BitRiver, Minespot και BitCluster συγκαταλέγονται στις μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης της χώρας. 

Πάντως, η πρόταση της κεντρικής τράπεζας, η οποία αναμένεται να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση, δεν φαίνεται να επηρεάζει προς ώρας την αγορά, με την αξία του Bitcoin να αυξάνεται σήμερα κατά 4% και να ανακτά τα 43.300 δολάρια. Κατά 4,5% ενισχύεται και η τιμή του Εthereum. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τα δύο κρυπτονομίσματα που θα ξεχωρίσουν το 2022 – Ένας 29χρονος «γκουρού» αποκαλύπτει

UBS για Bitcoin: Έρχεται δεύτερος «crypto χειμώνας»;

Ισπανία: Αυστηροί κανόνες για διαφημίσεις με cryptos

Έχασε την πέρασή του το Bitcoin – Σε ποια κρυπτονομίσματα στρέφονται οι καταναλωτές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News