BUSINESS & FINANCE

Έσκασε (επιτέλους) η φούσκα των cryptos;

Έσκασε (επιτέλους) η φούσκα των cryptos;

Σχεδόν ένας ολόκληρος μήνας πανωλεθρίας ολοκληρώνεται για την αγορά κρυπτονομισμάτων, χωρίς να μπορεί να γνωρίζει κανείς τι μέλλει γενέσθαι.

Εν μέσω ανησυχιών για το ενδεχόμενο παγκόσμιας ύφεσης, για τις πληθωριστικές πιέσεις και για το τέλος στην εποχή της χαλαρότατης νομισματικής πολιτικής, οι επενδυτές επιδόθηκαν σε ένα sell off δίχως τελειωμό, ενώ σε αντίθεση με προηγούμενες περιπτώσεις κατάρρευσης, η αγορά δεν δείχνει προς το παρόν καμία διάθεση ανάκαμψης.

Την χαριστική βολή στους φόβους των επενδυτών έδωσε η απόφαση της Fed στις αρχές Μαΐου για αύξηση των επιτοκίων δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης, στην πιο επιθετική κίνηση νομισματικής πολιτικής από το 2000. Παρότι επρόκειτο για μία απόφαση, για την οποία η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ είχε προειδοποιήσει προ πολλού, οδήγησε σε σαρωτικές απώλειες κατά μήκος του ταμπλό, αλλά και γενικά στα περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν ρίσκο.

Περαιτέρω απαισιοδοξία έσπειρε στον επενδυτικό κόσμο η κατάρρευση του TerraUSD, του stablecoin που δημιουργήθηκε με στόχο να είναι «δεμένο» στο 1 προς 1 με το αμερικανικό δολάριο. Το TerraUSD έβρισκε στηρίγματα από ένα άλλο κρυπτονόμισμα, το Luna, το οποίο επίσης καταρρέει, ενώ αλυσιδωτά, οι δημιουργοί του Terra προσπάθησαν να το στηρίξουν, πουλώντας Bitcoin και οδηγώντας επίσης στην διολίσθησή του.

Το αποτέλεσμα; Το Bitcoin έχει χάσει τουλάχιστον το μισό της αξίας του από το υψηλό Νοεμβρίου, όποτε και άγγιξε τα 69.000 δολάρια, και επί μέρες αδυνατεί να ξεπεράσει τις 30.000 δολάρια. Από ολόκληρη την αγορά κρυπτονομισμάτων έχουν διαγραφεί δισεκατομμύρια δολάρια τον τελευταίο μήνα, ενώ φαίνεται πως έχει πληγεί και η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Οι δύο πλευρές

Τα κρυπτονομίσματα απασχόλησαν και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο του οποίου η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το Bitcoin μπορεί να αποκαλείται νόμισμα, αλλά δεν είναι χρήματα. Δεν αποτελεί σταθερή αποθήκευση αξίας».

Επίσης, την περασμένη εβδομάδα, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε την θέση της όσον αφορά τα κρυπτονομίσματα λέγοντας στην ολλανδική τηλεόραση πως «δεν έχουν καμία αξία» και πως ανησυχεί ότι ο κόσμος δεν έχει καταλάβει τους κινδύνους, θα χάσει όλα του τα χρήματα και θα απογοητευθεί οικτρά.

Παρόλα αυτά, η JP Morgan δήλωσε πως βλέπει «σημαντική ανοδική ώθηση» για το Bitcoin, θέτοντας την τιμή στόχο στα 38.000 δολάρια. Ο αναλυτής της JP Morgan, Νικόλαος Πανηγυρτζόγλου, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η διόρθωση στην αγορά κρυπτονομισμάτων τον τελευταίο μήνα, φαίνεται περισσότερο σαν μία κατάσταση αντίστοιχη με τον περασμένο Ιανουάριο/Φεβρουάριο και προχωρώντας βλέπουμε upside (ανοδική ώθηση) για το Bitcoin και τις αγορές κρυπτονομισμάτων γενικά».

Ωστόσο, στην τρέχουσα κατάσταση τα κρυπτονομίσματα δεν φαίνεται να δίνουν το «γρήγορο χρήμα» που υπόσχονταν, δεν φαίνεται να αποτελούν καταφύγιο έναντι του πληθωρισμού και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν τρόπους ρύθμισης της αγοράς. Κατά συνέπεια, ίσως δικαίως τίθεται σε άρθρο του Spectator το εξής ερώτημα: Ποιο ακριβώς είναι πλέον το γόητρό τους;

Διαβάστε επίσης:

Το Terra(ς) του crypto: Τι είναι αυτό που τρόμαξε την αγορά του bitcoin

Λαγκάρντ: Τα κρυπτονομίσματα δεν «έχουν καμία αξία» – Χρειάζονται ρυθμιστικό πλαίσιο

JP Morgan: «Βλέπει» ώθηση στην αγορά cryptos

Νταβός: To «παρών» δίνει η βιομηχανία crypto

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News