Business & Finance Τετάρτη 22/06/2022, 11:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

6 χρόνια μετά το δημοψήφισμα: Πόσο πληρώνει ο μέσος Βρετανός για το Brexit

6 χρόνια μετά το δημοψήφισμα: Πόσο πληρώνει ο μέσος Βρετανός για το Brexit

Το Brexit όχι μόνο επιβαρύνει τις προοπτικές ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας, αλλά παράλληλα κοστίζει και εκατομμύρια λίρες στους εργαζόμενους κάθε χρόνο, όπως διαπιστώνει έρευνα από το think tank Resolution Foundations σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς του LSE.

Πιο συγκεκριμένα, ο μέσος εργαζόμενος στη Βρετανία πρόκειται να χάνει τουλάχιστον 470 λίρες από τον μισθό του κάθε χρόνο μέχρι το 2030, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την αύξηση του κόστους ζωής, σε σχέση με την περίπτωση που η Βρετανία παρέμενε στην Ε.Ε.

Η έρευνα καταλήγει ότι το Brexit βλάπτει την ανταγωνιστικότητα των βρετανικών εξαγωγών στην διεθνή εμπορική σκηνή, ενώ παράλληλα οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να επιβαρύνονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας και ο πόλεμος στην Ουκρανία σπρώχνει τον πληθωρισμό σε ιστορικά υψηλά.

«Μία λιγότερο ανοιχτή Μεγάλη Βρετανία αναμένεται να είναι φτωχότερη και λιγότερο παραγωγική», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έρευνα.

Η έρευνα φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με το επιχείρημα της βρετανικής κυβέρνησης ότι το Brexit και τα σχέδια που το συνοδεύουν θα δώσουν ώθηση στην οικονομία εκτός Λονδίνου και στα νοτιοανατολικά της χώρας. Μάλιστα, από τα ευρήματα προκύπτει ότι συγκεκριμένα η νοτιοανατολική Αγγλία θα χτυπηθεί περισσότερο από το Brexit.

Έχοντας μεγαλύτερο βιομηχανικό κλάδο και συνεπώς μεγαλύτερη έκθεση στην αγορά της Ε.Ε., αναμένεται πως η παραγωγή στην ευρύτερη παραγωγή θα συρρικνωθεί κατά 2,7 μέχρι το 2030 σε σχέση με την περίπτωση που η χώρα παρέμενε στην Ε.Ε.

Παρότι η έρευνα διαπιστώνει ότι υπό τη νέα εμπορική συμφωνία (η οποία τέθηκε σε ισχύ από την αρχή του έτους) οι εξαγωγές της Βρετανίας προς την Ε.Ε. δεν επιβαρύνθηκαν πολύ, προειδοποίησε ότι συνολικά η χώρα θα γίνει λιγότερο ανοιχτή και λιγότερο ανταγωνιστική.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Εμμένει σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός τον Μάιο

Απειλείται το αγαπημένο street food των Βρετανών: Στα όρια της κατάρρευσης λόγω πολέμου

Ο επτάψυχος πρωθυπουργός: Από μία κλωστή κρέμεται ο Τζόνσον

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News