Business & Finance Παρασκευή 14/01/2022, 14:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Η συμφωνία για το εμπόριο μετά το Brexit πρέπει να επιτευχθεί 

Βρετανία: Η συμφωνία για το εμπόριο μετά το Brexit πρέπει να επιτευχθεί 

Τη διάθεση να μπει ένα τέλος αναφορικά με την εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit εξέφρασε η Μεγάλη Βρετανία, διά στόματος της υπουργού Εξωτερικών της Λιζ Τρας κι ενώ οι δύο πλευρές εμφανίζονται σύμφωνες στο ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές πρέπει να ενταθούν. 

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών φιλοξένησε τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρκος Σέφκοβιτς στη εξοχική της κατοικία και μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε ότι επιθυμεί να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την εφαρμογή των εμπορικών κανόνων και αφορούν τη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία η οποία παραμένει μέλος της Ε.Ε.

Με την ισχύουσα κατάσταση, για την Ιρλανδία ισχύει το καθεστώς της τελωνειακής ένωσης με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και κατά συνέπεια της διακίνησης προϊόντων από και προς τις χώρες αυτές απουσία τελωνειακών ελέγχων και δασμών. Ωστόσο για τη μεταφορά προϊόντων από και προς τη Βόρεια Ιρλανδία απαιτείται τελωνειακός έλεγχος και η επιβολή δασμών.

Οι Βρυξέλλες έχουν δηλώσει ότι προτίθενται να προσανατολιστούν προς μια πιο ευέλικτη λύση με λιγότερη γραφειοκρατία, ωστόσο το Λονδίνο από την πλευρά του επιμένει ότι δεν θέλει να υπάρχει κάποιος έλεγχος μεταξύ των χωρών του Ηνωμένου Βασιλείου και ενοχλείται πολύ περισσότερο για τον εποπτικό ρόλο που έχει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο ζήτημα αυτό. 

Υπό το πλαίσιο αυτό, η βρετανική κυβέρνηση πολλές φορές έχει επανειλημμένα απειλήσει ότι θα επικαλεστεί το Άρθρο 16, το οποίο της επιτρέπει να αναλάβει μονομερή πρωτοβουλία και να αναστείλει τους τελωνειακούς ελέγχους στα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας. 

«Αυτό που επιθυμώ είναι μια διαπραγματεύσιμη λύση, πιστεύω ότι υπάρχει μια συμφωνία που πρέπει να ολοκληρωθεί. Είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις την προηγούμενη ημέρα» δήλωσε η Λιζ Τρας σε δημοσιογράφους. «Ξεκάθαρα, αν δεν έχουμε επιτύχει μια αξιοσημείωτη πρόοδο, θα πρέπει να κοιτάξουμε για εναλλακτικές, ωστόσο η επιθυμία μου είναι να έρθει μια συμφωνία που θα είναι λειτουργική για τον κόσμο», συμπλήρωσε.

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Μάρκος Σέφκοβιτς ανέφερε ότι έχει έρθει η ώρα να τεθούν επί τάπητος τα θέματα. 

Την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ Ευρωπαίων και Βρετανών αξιωματούχων, ενώ Τρας και Σέφκοβιτς θα συναντηθούν εκ νέου στις 24 Ιανουαρίου. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Brexit: Πώς έφερε «ψαλίδι» 16% στο εμπόριο με την Ευρώπη

Brexit: Από τη θεωρία στην πράξη – Οι συνέπειες στη βρετανική οικονομία

Βρετανία: Η ΥΠΕΞ αναλαμβάνει τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. μετά την παραίτηση Φροστ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News