Business & Finance Τρίτη 29/03/2022, 13:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Πόσες θέσεις εργασίας έχει στοιχίσει το Brexit στον χρηματοπιστωτικό κλάδο 

Βρετανία: Πόσες θέσεις εργασίας έχει στοιχίσει το Brexit στον χρηματοπιστωτικό κλάδο 

Περισσότερες από 7.000 θέσεις εργασίας στον χρηματοπιστωτικό κλάδο έχουν μετακινηθεί από το Λονδίνο προς χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απόρροια του Brexit, σύμφωνα με τα στοιχεία του Brexit Tracker της ΕΥ. 

Οι θέσεις αυτές είναι κατά πολύ λιγότερες σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις το 2016 που έκαναν λόγο για 12.500 χαμένες θέσεις εργασίας και κατά 400 λιγότερες βάσει των εκτιμήσεων της ΕΥ τον περασμένο Δεκέμβριο, ωστόσο όπως προειδοποιεί θα ακολουθήσουν περισσότερες μετακινήσεις. 

Κι αυτό διότι μπορεί να προκύψουν ανάγκες για περισσότερο προσωπικό στις κεντρικές εγκαταστάσεις που μετακίνησαν οι τράπεζες από το Λονδίνο σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, έπειτα από τους ελέγχους που θα πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την επάρκεια αυτών των παραρτημάτων. 

Όπως αναφέρει το Reuters, η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ήδη αρχίσει να εξετάζει εξονυχιστικά τη σύνθεση των τραπεζικών ιδρυμάτων, προκειμένου αυτά να μην έχουν ελλείψεις σε ανώτερες θέσεις. 

«Οι μετακινήσεις του προσωπικού και των λειτουργιών στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές θα συνεχιστούν καθώς οι εταιρείες βρίσκονται αντιμέτωπες με τη συνεχιζόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα, τη δυναμική μετά την πανδημία και τις ρυθμιστικές απαιτήσεις», επισημαίνει ο Ομάρ Αλί, της EY.

Το Δουβλίνο είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός για τις μετακινήσεις του προσωπικού και τους νέους κόμβους των επιχειρήσεων και ακολουθεί το Λουξεμβούργο, η Φρανκφούρτη και το Παρίσι.

Σύμφωνα με την ΕΥ, το Παρίσι είναι αυτό με τη μεγαλύτερη προσέλκυση θέσεων εργασίας από το Λονδίνο (2.800) και έπεται η Φρανκφούρτη με περίπου 1.800 και το Δουβλίνο με 1.200.

Οι νέες προσλήψεις εξαιτίας του Brexit στον χρηματωπιστωτικό κλάδο ανήλθαν σε 2.900 σε ολόκληρη την Ευρώπη και 2.500 στη Μεγάλη Βρετανία, σε έναν κλάδο ο οποίος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο απασχολεί λιγότερο από ένα εκατομμύριο εργαζόμενους. 

Η αξία των μεταφερόμενων περιουσιακών στοιχείων παραμένει κοντά στο 1,3 τρισ. λίρες, με τους τραπεζίτες να δηλώνουν μεμονωμένα, ότι εμπορικά ίσως να μην έχει νόημα μακροπρόθεσμα να υπάρχουν μεγάλα κέντρα σε σε Λονδίνο και Ε.Ε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ: Προχρηματοδότηση 2 δισ. ευρώ για 12 κράτη-μέλη ως αποθεματικό προσαρμογής στο Brexit

Brexit: Πώς έφερε «ψαλίδι» 16% στο εμπόριο με την Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News