Business & Finance Δευτέρα 13/06/2022, 17:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απειλείται το αγαπημένο street food των Βρετανών: Στα όρια της κατάρρευσης λόγω πολέμου

Απειλείται το αγαπημένο street food των Βρετανών: Στα όρια της κατάρρευσης λόγω πολέμου

Πρωτοφανής είναι η πίεση που δέχεται ο διατροφικός τομέας και κατ’ επέκταση το δημοφιλέστερο street food της Βρετανίας, τα fish and chips.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία κοντεύει να φτάσει μία εμβληματική βιομηχανία της χώρας στα όρια κατάρρευσης, όπως παραδέχεται στο Gzero ιδιοκτήτης καταστήματος fish and chips. Και αυτό συμβαίνει διότι οι πιέσεις είχαν αρχίσει από νωρίτερα, όταν η πανδημία ανέβασε τις τιμές καυσίμων και οι ψαράδες υποχρεώνονταν να μετακυλίσουν το επιπλέον κόστος στους καταναλωτές.

Ο πόλεμος έφτασε όμως την κατάσταση στα άκρα, καθώς Ρωσία και Ουκρανία παράγουν το 75% του ηλιελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο και προτιμάται για το τηγάνισμα του βρετανικού πιάτου. Μάλιστα, το κόστος για 20 λίτρα ουκρανικού ηλιελαίου έχει σχεδόν διπλασιαστεί στις 50 στερλίνες. Αντίστοιχα φαίνεται να αυξάνεται και το κόστος εναλλακτικών ελαίων όπως το φοινικέλαιο από τη Μαλαισία.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω, καθώς η Βρετανία πρόκειται να επιβάλει δασμούς 35% στις εισαγωγές ρωσικών ψαριών, ως μέρος ενός πακέτου κυρώσεων προς τη Ρωσία.

Οι συνεχείς πιέσεις έχουν ήδη οδηγήσει μερικά καταστήματα που πουλούσαν fish and chips σε λουκέτα, ενώ όπως δήλωσε στο Gzero ο Andrew Cook, ιδιοκτήτης τέτοιας επιχείρησης και επικεφαλής της Ένωσης που συγκεντρώνει τις ψαροταβέρνες, το ένα τρίτο αυτών μπορεί να κλείσει μέσα στους επόμενους εννιά μήνες.

Ο ίδιος ο Crook βέβαια, δήλωσε αισιόδοξος ότι η βιομηχανία, η οποία μετρά 160 χρόνια στη βρετανική κουλτούρα και έχει πλούσια ιστορία, θα βρει τρόπο να επιβιώσει.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Gzero

Διαβάστε επίσης:

Το πείραμα της Αγγλίας: 100% του μισθού για 80% των ωρών εργασίας

CNN: Ποιο ελληνικό πιάτο μπήκε στα 30 καλύτερα τηγανητά του κόσμου

Reuters: H ακρίβεια απειλεί τη γραβιέρα Νάξου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News