Κόσμος Τρίτη 7/06/2022, 12:54
ΚΟΣΜΟΣ

Ο επτάψυχος πρωθυπουργός: Από μία κλωστή κρέμεται ο Τζόνσον

Ο επτάψυχος πρωθυπουργός: Από μία κλωστή κρέμεται ο Τζόνσον

Με τη χθεσινή ψηφοφορία μεταξύ των Torys (211 κατά της πρότασης δυσπιστίας και 148 υπέρ) ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον «ξεγλίστρησε» για μία ακόμη φορά. Τα γεγονότα όμως του τελευταίου έτους προμηνύουν κατά πολλούς ότι ο χρόνος του ως πρωθυπουργού μετρά αντίστροφα.

Η ίδια η ψηφοφορία, όπου η πορεία του Τζόνσον θα έπαιρνε άλλη τροπή με 180 ψήφους, ήταν πολύ πιο οριακή απ’ ό,τι περίμεναν ή ήλπιζαν οι υποστηρικτές του. Παρότι εν τέλει παρέμεινε στα καθήκοντά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει χάσει την εμπιστοσύνη του 40% των βουλευτών του κόμματός του. Αυτό φέρνει μνήμες από τη θητεία της προκατόχου του, της Τερέζα Μέι, η οποία σε αντίστοιχη ψηφοφορία το 2018 έλαβε μεγαλύτερη στήριξη από τους συντηρητικούς, αλλά έξι μήνες μετά παραιτήθηκε. 

Αν και νικητήρια για τον Τζόνσον, η χθεσινή ψηφοφορία αφενός αποτελεί μία ακόμη βολή προς την ήδη «εύθραυστη» θητεία του, αφετέρου κάνει την πολιτική σκηνή πιο ευαίσθητη στις μεταβολές στο εκλογικό σώμα. Η δημοτικότητα του Τζόνσον έχει διολισθήσει δραματικά μετά την αύξηση του κόστους ζωής και βέβαια το partygate. Τώρα όμως που διαπιστώθηκε περίτρανα ότι η δημοτικότητά του έχει υποχωρήσει και στους πολιτικούς κύκλους, οι Βρετανοί βουλευτές θα είναι έτοιμοι να «επιτεθούν» στο επόμενo λάθος του, ενώ σε κάθε περίπτωση διακυβεύεται και η υποψηφιότητα για τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2025.

Τα χτυπήματα

Αδιαμφισβήτητα το μεγαλύτερο πλήγμα στην θητεία του Τζόνσον ήταν το σκάνδαλο partygate. Όσο οι Βρετανοί πολίτες δέχονταν πρόστιμα για την παραβίαση των κανόνων στην περίοδο των lockdown, τα πάρτυ στην Ντάουνινγκ Στριτ παρουσία πολιτικών προσώπων διοργανώνονταν κανονικά. Λίγο μετά τα μέσα Μαΐου του 2022, οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν τη λήξη των ερευνών για το partygate, οι οποίες οδήγησαν σε επιβολή 126 προστίμων, μεταξύ αυτών και προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ.

Επίσης, η δημοτικότητα του Τζόνσον επλήγη σοβαρά από την κρίση στο κόστος ζωής τους περασμένους μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τζόνσον είχε ποσοστό αποδοχής 66% και πλέον συγκεντρώνει μόλις 26%.

Τα επόμενα βήματα

Βάσει των κανόνων του κόμματος, για τους επόμενους δώδεκα μήνες δεν μπορεί να κατατεθεί άλλη πρόταση δυσπιστίας σε βάρος του Τζόνσον. Ωστόσο, δεδομένης της κατάστασης και εφόσον ο Τζόνσον έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, οι βουλευτές ίσως φτάσουν σε τέτοιο σημείο, ώστε να προσπαθήσουν να αλλάξουν τους κανόνες. Αυτό θα εξαρτηθεί και από την πορεία της οικονομίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά και από τις λεγόμενες «by-elections», τις εκλογές οι οποίες πραγματοποιούνται στη Βρετανία προς συμπλήρωση όσων θέσεων άδειασαν μεταξύ των τακτικών εκλογών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Παραμένει πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Μπόρις Τζόνσον

Έφτασε η ώρα της κρίσης για τον Τζόνσον: Θα επιβιώσει από τη σημερινή ψηφοφορία;

Ο απολογισμός του partygate: 126 πρόστιμα, 0 παραιτήσεις

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News