Business & Finance Τρίτη 21/06/2022, 20:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελβετία: Εισήγαγε ρωσικό χρυσό για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο

Ελβετία: Εισήγαγε ρωσικό χρυσό για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο

Εισαγωγές χρυσού από την Ρωσία έκανε η Ελβετία για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, γεγονός που καταδεικνύει ότι η αυστηρή στάση της βιομηχανίας απέναντι στα ρωσικά πολύτιμα μέταλλα αρχίζει να μετριάζεται. 

Η Ελβετία προμηθεύτηκε περισσότερους από τρεις τόνους χρυσού από την Ρωσία το Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της Ελβετικής Υπηρεσίας Τελωνείων. Πρόκειται για την πρώτη συναλλαγή που γίνεται μεταξύ των δύο χωρών από τον Φεβρουάριο. 

Η αγορά αυτή εκπροσωπεί το 2% των εισαγωγών χρυσού σε βασικό χυτήριο χρυσού της Ελβετίας. Ενδεχομένως να σηματοδοτεί και μία αλλαγή στάσης απέναντι στον ρωσικό χρυσό, που έγινε ταμπού μετά την εισβολή. Τα περισσότερα χυτήρια ανακοίνωσαν ότι δεν θα δέχονταν νέες ποσότητες χρυσού από την Ρωσία, από τη στιγμή που η Ένωση Αγοράς Χρυσού του Λονδίνου αφαίρεσε τους κατασκευαστές της χώρας από το διαπιστευμένο κατάλογό της. 

Παρότι αυτό θεωρήθηκε ώς μία de facto απαγόρευση της αγοράς ρωσικού χρυσού από την αγορά του Λονδίνου, μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, οι κανονισμοί δεν εμποδίζουν το ρωσικό μέταλλο από το τεθεί σε επεξεργασίααπό άλλα χυτήρια. Η Ελβετία φιλοξενεί τέσσερα κορυφαία χυτήρια χρυσού, τα οποία όλα μαζί διαχειρίζονται τα δύο-τρίτα του παγκόσμιου χρυσού. 

Ξανά σε δράση

Η Ελβετία εισήγαγε ρωσικό χρυσό για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο

Source: Swiss Federal Customs Administration

 

Σχεδόν όλος ο χρυσός καταχωρήθηκε από τα τελωνεία ως προς διύλιση ή άλλη επεξεργασία, υποδεικνύοντας ότι τον πήρε ένα από τα χυτήρια της χώρας. Τα τέσσερα μεγαλύτερα — MKS PAMP SA, Metalor Technologies SA, Argor-Heraeus SA και Valcambi SA — αρνήθηκαν ότι πήραν το μέταλλο.

Το Μάρτιο, τουλάχιστον δύο μεγάλα χυτήρια χρυσού αρνήθηκαν να λιώσουν ξανά τις ρωσικές ράβδους, παρότι οι κανόνες της αγοράς τους το επιτρέπουν. Άλλα, όπως το Argor-Heraeus, γνωστοποίησαν ότι θα δέχονταν διυλισμένα προϊόντα στη Ρωσία πριν από το 2022, εφόσον υπήρχαν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι κάτι τέτοιο δεν θα ωφελούσε οικονομικά κάποιο πρόσωπο ή οντότητα.

Επίσης, η Ελβετία έχει εισαγάγει μικρές ποσότητες παλλάδιου από την Ρωσία από τον Απρίλιο. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

To ερώτημα των 140 δισ. δολαρίων: Μπορεί η Ρωσία να πωλήσει τα τεράστια αποθέματα χρυσού της;

Μεγάλη κινητικότητα στα ανταλλακτήρια χρυσού, λόγω Ουκρανίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News