Business & Finance Κυριακή 13/03/2022, 09:15
ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΜΕΤΑΛΛΑ

Μεγάλη κινητικότητα στα ανταλλακτήρια χρυσού, λόγω Ουκρανίας

Μεγάλη κινητικότητα στα ανταλλακτήρια χρυσού, λόγω Ουκρανίας

O χρυσός έχει βρεί ξανά τον παλαιό γνωστό ρόλο του ως ασφαλές καταφύγιο, όπως συμβαίνει πάντα σε πολέμους και περιόδους κρίσης. 

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει ωθήσει στα ύψη τα πάντα, από πετρέλαιο και φυσικό αέριο έως σιτάρι και μέταλλα, πυροδοτώντας ανησυχίες για πληθωρισμό και απειλώντας την παγκόσμια οικονομία. Η εξέλιξη αυτή στρέφει τους επενδυτές παντού, από τη Βιέννη και τη Σιγκαπούρη έως τη Νέα Υόρκη στην ασφάλεια του χρυσού, που κινείται τώρα στα 2.070,44 δολάρια η ουγκιά, κοντά στο ρεκόρ που κατέρριψε στη διάρκεια της πανδημίας. 

Η άνοδος 10% του χρυσού από την αρχή του έτους έχει φέρει μεγάλη κινητικότητα στα ανταλλακτήρια χρυσού. Ο διευθύνων σύμβουλος της Empire Gold Buyers στη Νέα Υόρκηαναφέρει ότι το 30% των πελατών ανταλλάσουν πολύτιμα είδη, όπως ρολόγια και κοσμήματα με ράβδους χρυσού παρά με μετρητά. Το ίδιο, ο ιδρυτής της Silver Bullion στη Σιγκαπούρη, αναφέρει ότι οι πωλήσεις σε χρυσό και άργυρο αυξήθηκαν 235% την πρώτη εβδομάδα μετά την ρωσική εισβολή. 

Η αυξημένη ζήτηση λαμβάνει χώρα μετά από ένα ήδη ισχυρό έτος σε αγορές μετάλλου, ειδικά στις χώρες της Δύσης. Η ζήτηση για ράβδους χρυσού και λίρες έφθασε τους 1.124 τόνους το 2021, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, σε υψηλό δεκαετίας. Το γεγονός αυτό στήριξε την τιμή σε μία περίοδο όχι και τόσο μεγάλης παρουσίας από θεσμικούς. 

Source: World Gold Council

Note: Excludes changes in stocks

Ορισμένοι δε που είχαν κάνει αγορά το καλοκαίρι του 2020 φέρουν πίσω στα ανταλλακτήρια τις ράβδους χρυσού, τις λίρες αλλά και τα κοσμήματα σε χρυσό για να τα πωλήσουν καθώς η τιμή του χρυσού είναι σήμερα υψηλότερη. «Σήμερα αγοράζω 60% υψηλότερα σε σχέση με το καλοκαίρι του 2020. Και τα πουλάω και πιο ακριβά» αναφέρει o Ας Κούντρα που διαχειρίζεται την αλυσίδα J Blundell & Sons. O ίδιος σημειώνει ότι οι αγοραστές είναι περισσότεροι από τους πωλητές, γεγονός που το αποδίδει στο φόβο των μικροεπενδυτών μέσα στο σημερινό αβέβαιο περιβάλλον. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ξεπέρασε τα 2.000 δολάρια ο χρυσός

Χρυσός: Έχει ξεπεράσει σε επίδοση ομόλογα και μετοχές το 2022

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News