Business & Finance Κυριακή 20/02/2022, 07:26
ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΜΕΤΑΛΛΑ

Xρυσός: Έχει ξεπεράσει σε επίδοση ομόλογα και μετοχές το 2022

Xρυσός: Έχει ξεπεράσει σε επίδοση ομόλογα και μετοχές το 2022

Θετικά ξεκίνησε το έτος ο χρυσός, ξεπερνώντας σε επίδοση ομόλογα και μετοχές, καθώς οι φοβισμένοι επενδυτές αναζήτησαν ασφαλή καταφύγια για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους. 

Το πολύτιμο μέταλλο έχει ενισχυθεί περισσότερο από 5% τον Φεβρουάριο, «σπάζοντας» το φράγμα των 1.900 δολαρίων η ουγκιά την Παρασκευή, για να επιστρέψει ωστόσο στο πεδίο των 1.888 δολαρίων. Η κρίση στην Ουκρανία έχει προσφέρει σημαντική ώθηση για την άνοδο, παρότι αναλυτές εκτιμούν ότι το πολύτιμο μέταλλο έχει ευνοηθεί και από τις ανησυχίες ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί από τις επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις της Fed προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. «Η πιθανότητα λάθους πολιτικής και ο αυξημένος κίνδυνος του πληθωρισμού προσφέρουν στήριγμα», αναφέρει ο αναλυτής της Citigroup Άακας Ντόσι, που πιστεύει ότι το πολύτιμο μέταλλο θα μπορούσε να αγγίξει τα 1.950 δολάρια τους επόμενους τρεις μήνες. 

Άλλοι αναλυτές εμφανίζονται ακόμη πιο αισιόδοξοι. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι ο χρυσός θα μπορούσε να ξεπεράσει το ρεκόρ που άγγιξε τον Αύγουστο του 2020 και να ξεπεράσει τα 2.000 δολάρια. Η επενδυτική τράπεζα εξηγεί ότι ενώ τυπικά τα πραγματικά επιτόκια συνδέονται αρνητικά με τον χρυσό, καθιστώντας τον χρυσό λιγότερο ελκυστικό, στην προκειμένη περίπτωση αυτό δεν ισχύει. Καθώς τα πραγματικά επιτόκια έχουν αυξηθεί, ο χρυσός έχει παραμείνει ανθεκτικός. 

«Καθώς αρχίζει να παρατηρείται επιβράδυνση της οικονομίας, περιμένουμε ότι οι εισροές σε διαπραγματεύσιμα που επενδύουν σε χρυσό θα επιταχυνθούν εν μέρει καθώς οι επενδυτές μετακινούνται από τις μετοχές προς το πολύτιμο μέταλλο», σημειώνει η Goldman Sachs. Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι αυτό έχει αρχίσει να συμβαίνει. Αφού υποχώρησε το 2021, ο χρυσός που διακρατείται από τα τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία έχει αυξηθεί κατά 57,3 τόνους στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Η Goldman υπολογίζει ότι οι εισροές στα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία θα μπορούσαν να φθάσουν τα 600 τόνους φέτος συγκριτικά με το μέσο όρο εισροών το 2016, 2019 και 2020, οπότε ο φόβος της ύφεσης ήταν στην πρώτη σκέψη των επενδυτών. 

Την ίδια στιγμή μεγαλώνει και η «όρεξη» των κεντρικών τραπεζών για χρυσό. Η Τουρκία αύξηση τις τοποθετήσεις της κατά 1,6 τόνους τον προηγούμενο μήνα, ενώ η Πολωνία έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα προσφέρει 100 τόνους φέτος. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News