Business & Finance Πέμπτη 20/01/2022, 22:30
ΑΓΟΡΕΣ

Πολύτιμα μέταλλα: Κοντά σε υψηλό διμήνου ο χρυσός

Πολύτιμα μέταλλα: Κοντά σε υψηλό διμήνου ο χρυσός

Σε υψηλό διμήνου κινήθηκε κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης η τιμή του χρυσού και του αργύρου, βρίσκοντας στήριγμα στις ανησυχίες για το συνεχιζόμενο υψηλό πληθωρισμό και τις γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας, ενώ την ίδια στιγμή το παλλάδιο και η πλατίνα συνέχισαν το ράλι τους. 

Η τιμή spot του χρυσού στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,1% στα 1.841 δολάρια η ουγκιά, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 22 Νοεμβρίου για να χάσει όμως ελαφρώς έδαφος προς το τέλος της συνεδρίασης και να διαμορφωθεί στα 1.839 δολάρια. 

Αντίστοιχα, ο άργυρος ενισχύθηκε 1,5% στα 24,50 δολάρια η ουγκιά, αφού όμως νωρίτερα στη διάρκεια της συνεδρίασης είχε ενισχυθεί πάνω από 2%. 

Βασική κινητήρια δύναμη είναι ο πληθωρισμός ο οποίος καθιστά πιο ελκυστικό το πολύτιμο μέταλλο ως αντιστάθμισμα έναντι των αυξανόμενων τιμών, όπως σημειωνει το Ντάνιελ Παβιλιόνης, στρατηγικός αναλυτής της RJO Futures. «Η αγορά μοιάζει να θέλει να συνεχίσει να κινείται υψηλότερα», προσθέτει ο αναλυτής. 

Σε αυτό βοήθησαν και τα στοιχεία για τις αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας που παρουσίασαν αύξηση στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. 

«Ο χρυσός βρίσκει επιτέλους τον βηματισμό του, κυρίως λόγω του πληθωριστικού περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με τη μικρή έστω υπαναχώρηση του δολαρίου το τελευταίο διάστημα», σημειώνει ο Άνταμ Κοος, πρόεδρος στην Libertas Wealth Management Group. «Παρόλο που οι αυξανόμενες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βάζουν όριο στην άνοδο της τιμής του χρυσού, είναι γεγονός η ξεκάθαρη και εμφανής αυξητική τάση του πολύτιμου μετάλλου που είχε να επαναληφθεί από τα τέλη της Άνοιξης του 2021», υπογραμμίζει. 

Από τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα, η τιμή πλατίνας ενισχύθηκε 2,4% στα 1.046,53 δολάρια, ενώ το παλλάδιο διαμορφώθηκε στα 2.072 δολάρια με άνοδο 3,6%, αγγίζοντας και τα δύο μέταλλα το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια διμήνου. Το παλλάδιο έκανε ράλι 7% την Τετάρτη, ενώ η πλατίνα ενισχύθηκε 5%. Η εντυπωσιακή κούρσα ανόδου έχει να κάνει και με τις ανησυχίες για την προσφορά εξαιτίας των εντάσεων Ρωσίας – Ουκρανίας, σύμφωνα με την Commerzbank, η οποία επικαλείται το ενδεχόμενο κυρώσεων από τη Δύση στην Ρωσία που είναι κορυφαία παραγωγός παλλαδίου. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News