Business & Finance Τρίτη 28/12/2021, 22:15
ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΜΕΤΑΛΛΑ

Χρυσός: Υπαναχώρησε αλλά κρατήθηκε πάνω από τα 1.800 δολάρια

Χρυσός: Υπαναχώρησε αλλά κρατήθηκε πάνω από τα 1.800 δολάρια

Yπαναχώρησε η τιμή του χρυσού από το υψηλό μηνός στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, καθώς το δολάριο κέρδισε έδαφος, παρότι οι ανησυχίες για περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού κράτησαν το πολύτιμο μέταλλο πάνω από το φράγμα των 1.800 δολαρίων η ουγκιά. 

Η τιμή spot του χρυσού υποχώρησε 0,2% στα 1.806,97 δολάρια η ουγκιά, αφού όμως αρχικά άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τις 22 Νοεμβρίου στα 1.820 δολάρια. 

Καθιστώντας τον χρυσό λιγότερο ελκυστικό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων, ο δείκτης δολαρίου ενισχύθηκε 0,2% έναντι των κυριοτέρων ανταγωνιστών του με σταθερό σημείο στήριξης τις προσδοκίες ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκιά της στις αρχές Μαρτίου για να αντισταθμίσει την άνοδο του πληθωρισμού. 

Ωστόσο, η σταθεροποίηση των ομολογιακών αποδόσεων και ο σταθερός φόβος του πληθωρισμού συγκράτησαν τις απώλειες του χρυσού, όπως σημειώνει ο Ντέιβιντ Μέγκερ, επικεφαλής των συναλλαγών σε μέταλλα της HighRidge Futures. «Η τάση για τον χρυσό παραμένει ανοδική σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και αυτό αποδίδεται στις συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις που παρατηρούνται στην αγορά», προσθέτει. 

Ορισμένοι επενδυτές βλέπουν τον χρυσό ως αντιστάθμισμα στον υψηλό πληθωρισμό, όμως το πολύτιμο μέταλλο είναι άκρως ευαίσθητο στα αυξανόμενα επιτόκια, καθώς αυξάνουν το κόστος διακράτησής του. Παρότι η τιμή του χρυσού αναμένεται να παραμείνει στα σημερινά επίπεδα στις αρχές του επόμενου έτους, οι επιτοκιακές αυξήσεις που αναμένονται στη διάρκεια του 2022 και πιθανή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα μπορούσαν να πλήξουν το πολύτιμο μέταλλο, προειδοποιεί ο αναλυτής της UBS Τζιοβάνι Σταβνόβο, ο οποίος προβλέπει ότι το πολύτιμο μέταλλο θα κινηθεί γύρω στα 1.650 δολάρια η ουγκιά. 

Από τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα, η τιμή του αργύρου υποχώρησε οριακά στα 23,01 δολάρια. Αντίθετα, η πλατίνα ενισχύθηκε 0,6% στα 976,50 δολάρια, ενώ το παλλάδιο κατέγραψε άνοδο 1% στα 1.991 δολάρια αφού στην αρχή της συνεδρίασης είχε αγγίξει υψηλό μηνός πάνω από τα 2.000 δολάρια η ουγκιά. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News