Business & Finance Τρίτη 11/01/2022, 22:33
ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΜΕΤΑΛΛΑ

Χρυσός: Η κάμψη του δολαρίου έφερε άνοδο 1%

Χρυσός: Η κάμψη του δολαρίου έφερε άνοδο 1%

Άνοδο 1% παρουσίασε η τιμή του χρυσού καθώς το δολάριο έχασε έδαφος στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, στη Γερουσία, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν αρκετές ήπιες χωρίς να προκαλούν έκπληξη για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική. Στήριγμα προσέφερε επίσης και η αποκλιμάκωση των αμερικανικών αποδόσεων. 

Η τιμή spot του χρυσού στο Λονδίνο ενισχύθηκε 1% στα 1.819,58 δολάρια. «Το γεγονός ότι ο Πάουελ δεν ήταν πιο επιθετικός στις δηλώσεις του διασφαλίζει ότι ο χρυσός μπορεί να κερδίσει για λίγο κάποιο θετικό έδαφος», σημειώνει ο Τζιμ Γουίκοφ, αναλυτής της Kitco Metals. 

Ο Πάουελ ανέφερε ότι οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής εξακολουθούν να συζητούν διάφορες προσεγγίσεις ως προς τη μείωση του ισολογισμού της Fed σημειώνοντας ωστόσο ότι ο πληθωρισμός κινείται πολύ πιο πάνω του στόχου. Αμέσως μετά τις δηλώσεις Πάουελ, το δολάριο υποχώρησε περίπου 0,4% έναντι των βασικών ανταγωνιστών του, ενώ οι ομολογιακές αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών υπαναχώρησαν από τα υψηλά τους.

«Όσο περισσότερο ο χρυσός παραμείνει πάνω από το φράγμα των 1.800 δολαρίων η ουγκιά, τόσο πιο ισχυρός θα γίνεται», σημειώνει ο αναλυτής της OANDA, Εντ Μόια. 

Η προσοχή τώρα είναι επικεντρωμένη στα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώνονται αύριο στις ΗΠΑ για το μήνα Δεκέμβριο και για τα οποία αναλυτές κάνουν λόγο για άλμα στο 7%. Ο Πήτερ Μούςις της RJIO Futures αναφέρει ότι η οικονομική αβεβαιότητα σε συνδυασμό με την πανδημία και την έντονη μεταβλητότητα στις αγορές θα ωθήσουν ξανά τους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο του χρυσού. 

Από τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα, ο άργυρος ενισχύθηκε 1,3%, στα 22,75 δολάρια η ουγκιά, η πλατίνα ανέβηκε 3,3% στα 971,11 δολάρια, ενώ το παλλάδιο κινήθηκε κοντά στα 1.917 δολάρια με άνοδο 0,3%.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News