Business & Finance Παρασκευή 28/01/2022, 21:55
ΑΓΟΡΕΣ

Χρυσός: Συνεχίζεται η πτώση του – Απώλειες 2,5% την εβδομάδα

Χρυσός: Συνεχίζεται η πτώση του – Απώλειες 2,5% την εβδομάδα

Ο χρυσός διεύρυνε τις απώλειές του στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, παρουσιάζοντας την χειρότερη εβδομάδα από τα τέλη Νοεμβρίου του 2021 καθώς οι αυξανόμενες προσδοκίες για πιο επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις στις ΗΠΑ ώθησαν το δολάριο σε υψηλό επταμήνου, καθιστώντας το πολύτιμο μέταλλο λιγότερο ελκυστικό για όσους διακρατούν ξένα νομίσματα. 

Η τιμή spot του χρυσού στο Λονδίνο υποχώρησε 0,6% στα 1.785 δολάρια η ουγκιά, αφού νωρίτερα είχε διολισθήσει σε χαμηλό έξι εβδομάδων στα 1.779 δολάρια. Σε εβδομαδιαία βάση, κατέγραψε απώλειες 2,5%. 

Η τιμή του χρυσού διολίσθησε κάτω από το μέσο όρο των τελευταίων 100 και 200 συνεδριάσεων, από τη στιγμή που η Φέντεραλ Ριζέρβ διαβεβαίωσε τα σχέδιά της για τερματισμό του πανδημικού προγράμματος αγοράς ομολόγων και σηματοδότηση την πρώτη επιτοκιακή αύξηση το Μάρτιο. 

«Το σημερινό περιβάλλον στην αγορά είναι αρνητικό για τον χρυσό. Οι επενδυτές επαναξιολογούν τις προσδοκίες τους για την επιτοκιακή πολιτική των ΗΠΑ. Υπάρχει αυτή τη στιγμή μία κεκτημένη ταχύτητα για ρευστοποιήσεις σε χρυσό, όμως πλησιάζουμε σε κατώτατο σημείο τώρα που έσπασε καθοδικά το φράγμα των 1.800 δολαρίων», ανέφερε ο Εντγουαρντ Μόια, στρατηγικός αναλυτής της OANDA. 

Ωστόσο, ο αναλυτής της Saxo Bank, Όλε Χάνσεν, σημειώνει ότι ο χρυσός μπορεί να ξαναβρεί το καθεστώς του ως καταφύγιο κατά του πληθωρισμού τώρα που αυξάνεται η μεταβλητότητα των μετοχών σε μία αγορά που επαναπροσδιορίζεται εν αναμονή των επιτοκιακών αυξήσεων. 

Άλλωστε, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC) προβλέπει ότι η ζήτηση για κοσμήματα σε χρυσό, μικρές μπάρες και νομίσματα θα παραμείνει υψηλή καθ΄όλη τη διάρκεια του 2022, γεγονός που θα μπορούσε να συγκρατήσει την πτώση του πολύτιμου μετάλλου. 

Από τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα, η τιμή αργύρου υποχώρησε 1,8% στα 22,33 δολάρια η ουγκιά, καταγράφοντας σε εβδομαδιαία βάση απώλειες 8%. Η τιμή της πλατίνας διαμορφώθηκε κοντά στα 1.004 δολάρια με πτώση 1,8%, ενώ το παλλάδιο ενισχύθηκε οριακά στα 2.378 δολάρια, σε μία εβδομάδα με κέρδη άνω του 12%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News