Business & Finance Πέμπτη 17/02/2022, 21:50
ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΜΕΤΑΛΛΑ

Χρυσός: Σε υψηλό οκτώμισι μηνών – Ξεπέρασε τα 1.900 δολάρια η ουγκιά

Χρυσός: Σε υψηλό οκτώμισι μηνών – Ξεπέρασε τα 1.900 δολάρια η ουγκιά

Σε υψηλό οκτώμισι μηνών εκτινάχθηκε σήμερα η τιμή του χρυσού ξεπερνώντας προς στιγμή τα 1.900 δολάρια η ουγκιά από τη στιγμή που η Ρωσία φέρεται ότι προκαλεί κεκαλυμμένες συγκρούσεις στα σύνορα με την Ανατολική Ουκρανία, πυροδοτώντας νέες εντάσεις και στρέφοντας τους επενδυτές στο ασφαλές ενεργητικό. 

Η τιμή spot του χρυσού στο Λονδίνο ενισχύθηκε 1,7% αγγίζοντας προς στιγμή τα 1.902 δολάρια ανά ουγγιά, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 2 Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται εντατικά για επίθεση κατά της Ουκρανίας “εντός των ημερών”, προσθέτοντας ότι η Ρωσία σχεδιάζει να δημιουργήσει πρόσχημα για επίθεση στη γειτονική χώρα. 

Η Ρωσία ενημέρωσε επίσημα τις ΗΠΑ ότι θα αναγκαστεί να απαντήσει, κάνοντας χρήση και στρατιωτικών τεχνικών μέσων εάν η Ουάσιγκτον δεν διαπραγματευτεί νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας για τη Μόσχα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

«Όταν επικρατεί έντονη αβεβαιότητα και η αγωνία φθάνει στο ζενίθ της, ο χρυσός αναδεικνύεται σε κορυφαίο ασφαλές καταφύγιο», αναφέρει ο Τζιμ Γουίκοφ, αναλυτής της Kitco Metals. 

«Δεν είναι μόνο τα γεγονότα στα σύνορα με την Ουκρανία που έχουν ωθήσει τους επενδυτές να αναζητήσουν ασφαλή καταφύγια, καθότι ο χρυσός προσφέρει προστασία από τον πληθωρισμό σε μία περίοδο που οι τιμές αυξάνονται συνεχώς, ειδικά του πετρελαίου και φυσικού αερίου, εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία», αναφέρει ο Κρεγκ Ερλαμ, αναλυτής της OANDA. 

«Εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, θα έρθει αντιμέτωπη με κυρώσεις που σχεδόν θα την αποκλείσουν από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα», επισήμανε ο Κιλ Ρόντα, αναλυτής της IG. «Πολλοί επενδυτές θα αναζητήσουν αποθήκες αξίας και η ρωσική κεντρική τράπεζα ίσως αναγκαστεί να πωλήσει δολάρια και να αυξήσει τα αποθέματά της σε χρυσό».

Από τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα, το παλλάδιο ενισχύθηκε 3,7% στα 2.364 δολάρια, αφού στην αρχή της συνεδρίασης ανέβηκε σε υψηλό δύο εβδομάδων. Η Ρωσία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους στον κόσμο παραγωγούς παλλάδιου και η όποια κλιμάκωση της έντασης με την Ουκρανία θα μπορούσε σε διακοπή της προσφοράς, προειδοποιούν αναλυτές. 

Ο άργυρος ενισχύθηκε 1% στα 23,78 δολάρια η ουγκιά, ενώ η πλατίνα έκανε άλμα 2,4% στα 1.087,55 δολάρια, αγγίζοντας υψηλό τριών μηνών. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News