Business & Finance Παρασκευή 21/01/2022, 21:15
ΑΓΟΡΕΣ

Πολύτιμα μέταλλα: Πρωταγωνιστής το παλλάδιο με κέρδη 13% την εβδομάδα

Πολύτιμα μέταλλα: Πρωταγωνιστής το παλλάδιο με κέρδη 13% την εβδομάδα

Με κέρδη έκλεισε την εβδομάδα για δεύτερο συναπτό πενθήμερο η τιμή του χρυσού, καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι έστρεψαν τους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο του πολύτιμου μετάλλου. Την ίδια στιγμή, η μεγάλη ζήτηση και οι συνεχιζόμενες διαταραχές στην αλυσίδα προσφοράς ώθησαν το παλλάδιο στην καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από το Μάρτιο. 

Η τιμή spot του χρυσού στο Λονδίνο υποχώρησε σήμερα 0,4% στα 1.831 δολάρια η ουγκιά, πτώση που αποδίδεται στις απώλειες στον χώρο των εμπορευμάτων. Κατά 0,8% υποχώρησε και η τιμή του αργύρου διαμορφούμενη στα 24,23 δολάρια, αν και σε εβδομαδιαία βάση γνώρισε την καλύτερη επίδοση από τις αρχές Μαίου με κέρδη 5,6%. 

Το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στη συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ στις 25/26 Ιανουαρίου και οικονομολόγοι που συμμετείχαν στο poll του Reuters αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα καταστήσει πιο αυστηρή τη νομισματική πολιτική της πολύ πιο γρήγορα απ΄ό,τι αναμενόταν πριν από ένα μήνα προκειμένου να τιθασσεύει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό. 

Το ανοδικό momentum του χρυσού ωστόσο θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί εν όψει των επιτοκιακών αυξήσεων, οι οποίες μειώνουν την ελκυστικότητά του, όπως σημειώνει ο αναλυτής της Standard Chartered Σούκι Κούπερ, o οποίος προβλέπει ότι η τιμή του πολύτιμου μετάλλου θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 1.783 δολάρια η ουγκιά το 2022. 

Η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,9% αυτή την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να προστατευθούν από πιθανούς γεωπολιτικους κινδύνους που θα πυροδοτούσε μία επέλαση της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Επίσης, βρίσκοντας στήριγμα εν μέρει στα προβλήματα στην αλυσίδα προσφοράς, το παλλάδιο σημείωσε ράλι περίπου 13% αυτή την εβδομάδα, ενώ στη σημερινή συνεδρίαση κατέγραψε κέρδη 3% στα 2.118 δολάρια η ουγκιά. Αντίθετα, η πλατίνα υποχώρησε 0,5% στα 1.034 δολαρια, καταγράφοντας ωστόσο στην εβδομάδα τη μεγαλύτερη άνοδο από τον περυσινό Ιούνιο. 

Σύμφωνα με την Capital Economics, η ζήτηση για καταλύτες αυτοκινήτων θα αυξήσει σημαντικά την χρήση για παλλάδιο και πλατίνα. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters    

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News