Business & Finance Τετάρτη 16/03/2022, 14:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος στην ουδετερότητα της Ελβετίας; Νέες κυρώσεις σε Ρώσους επιχειρηματίες

Τέλος στην ουδετερότητα της Ελβετίας; Νέες κυρώσεις σε Ρώσους επιχειρηματίες

Πιστή στην δέσμευσή της να ακολουθήσει την πορεία που χαράσσει η Ε.Ε. όσον αφορά τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας φαίνεται να ακολουθεί η Ελβετία. Η χώρα όπου η Ρώσοι ολιγάρχες έχουν «παρκάρει» έως και 300 δισ. δολάρια, ανακοίνωσε σήμερα πως θα επιβάλει επιπλέον κυρώσεις σε τουλάχιστον 200 άτομα και επιχειρήσεις της Ρωσίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από την ελβετική κυβέρνηση, 197 άτομα συγκαταλέγονται στην λίστα των κυρώσων και έχουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Επίσης εννιά επιπλέον εταιρείες δέχονται οικονομικές κυρώσεις. Μεταξύ των ατόμων βρίσκονται «ολιγάρχες και επιφανείς επιχειρηματίες» δήλωσε η ελβετική κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να δώσει ονόματα.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες μετά την ρωσική εισβολή, η Ελβετία αποκήρυξε την μακρά παράδοση της ουδετερότητας, παίρνοντας θέση στο ζήτημα. Η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε στο τέλος Φεβρουαρίου ότι θα προχωρήσει σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας ακολουθώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, η Ελβετία που αποτελεί αγαπημένος προορισμός Ρώσων ολιγαρχών και των περιουσιών τους, προχώρησε σε «πάγωμα» των περιουσιακών τους στοιχείων στη χώρα.

Σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας, η αξία των περιουσιακών στοιχείων που έχουν καταθέσει Ρώσοι πολίτες και ρωσικές επιχειρήσεις σε ελβετικές τράπεζες ανέρχονταν το 2020 σε 11 δισ. δολάρια. Επίσης, σε εβετικές τράπεζες συγκεντρώνονται και εταιρείες που εμπορεύονται ρωσικό πετρέλαιο και άλλα προϊόντα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιούνιο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρέθηκαν στην Γενεύη προκειμένου να βελτιώσουν την σχέση Ρωσίας-ΗΠΑ. Επίσης, λίγο πριν την ρωσική εισβολή ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικός Σεργκέι Λαβρόφ και οι Αμερικάνος ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκαν στην Ελβετία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Να πού κρύβονται οι πλούσιοι Ρώσοι

Ελβετία: «Παγώνουν» τα assets των Ρώσων στον αγαπημένο τους προορισμό

Η χώρα που οι Ρώσοι ολιγάρχες έχουν «παρκάρει» έως και 300 δισ. δολάρια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News