Business & Finance Παρασκευή 10/06/2022, 17:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Προσπαθεί να στηρίξει τη λίρα χωρίς αυξήσεις επιτοκίων

Τουρκία: Προσπαθεί να στηρίξει τη λίρα χωρίς αυξήσεις επιτοκίων

Διπλάσια ποσότητα χρημάτων θα οφείλουν να κρατούν οι τράπεζες σε αποθεματικά για δάνεια σε λίρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική τράπεζα της γειτονικής. Πρόκειται για ένα ακόμη εγχείρημα στήριξης του νομίσματος, αποφεύγοντας όμως μία επιτοκιακή αύξηση.

Επίσης, οι τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τα περιουσιακά στοιχεία σε λίρες, τα οποία χρησιμοποιούνται ως ενέχυρα, ώστε να διατηρήσουν τις καταθέσεις και τα κεφάλαια συμμετοχής σε ξένα νομίσματα από τις 24 Ιουνίου.

«Στόχος αυτής της ρύθμισης είναι να αυξηθεί η αποδοτικότητα της νομισματικής πολιτικής στο πλαίσιο της στρατηγικής ‘λιροποίησης’», δήλωσε σε σημείωσε η κεντρική τράπεζα. Η λίρα έχει διολισθήσει κατά σχεδόν 15% αυτό το τρίμηνο και συγκαταλέγεται μεταξύ των νομισμάτων με τις χειρότερες αποδόσεις στις αναδυόμενες αγορές.

Το τουρκικό νόμισμα δέχθηκε επιπλέον πιέσεις, αφότου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι η τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε επιτοκιακή αύξηση παρότι ο πληθωρισμός καλπάζει. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ο πληθωρισμός παρέμεινε στα δυσθεώρητα επίπεδα του 73,5% τον Μάιο, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό 24 ετών.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων σε συνδυασμό με τη βύθιση της τουρκικής λίρας από τον Δεκέμβριο, έχουν συνθέσει ένα περιβάλλον στο οποίο η τουρκική οικονομία δέχεται απανωτά πλήγματα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Σε υψηλό 24 ετών ο πληθωρισμός, εκτοξεύθηκε στο 73,5%

Εθελοτυφλεί η Τουρκία; Αμετάβλητα διατηρεί τα επιτόκια

Στα τάρταρα η λίρα: Κλιμακώνονται οι πιέσεις στο νόμισμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News