Business & Finance Πέμπτη 7/10/2021, 13:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα της Τουρκίας: «Σφιχτή» όσο πρέπει η νομισματική πολιτική

Ο στόχος της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας είναι ο πληθωρισμός να φθάσει στο επίπεδο του 5%

Τράπεζα της Τουρκίας: «Σφιχτή» όσο πρέπει η νομισματική πολιτική

Η νομισματική πολιτική είναι σφιχτή αρκετά για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, οι βασικές τιμές του οποίου θα υποχωρήσουν βραχυπρόθεσμα, διεμήνυσε η Τράπεζα της Τουρκίας διά στόματος του διοικητή της. 

Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με επενδυτές χθες Τετάρτη, ο Σαχάπ Καβσιόγλου εμφανίσθηκε αισιόδοξος αναφορικά με την πορεία των τιμών καταναλωτή στην Τουρκία, οι οποίες τον Σεπτέμβριο έτρεξαν με ρυθμό 19,58%, ωστόσο δεν έδωσε καμιά σαφή ένδειξη για αν και πότε προβλέπεται κάποια χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με πηγές που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη. Παράλληλα προσέθεσε ότι η κεντρική τράπεζα δεν παρακολουθεί μόνο τον πληθωρισμό προκειμένου να καθορίσει τη νομισματική της πολιτική.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Γιατί τα φοιτητικά ενοίκια προκαλούν «πονοκέφαλο» στον Ερντογάν

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, η τουρκική κεντρική τράπεζα εξέπληξε τις αγορές μειώνοντας το βασικό της επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης, στο 18%, επίπεδο χαμηλότερο από τον πληθωρισμό. Η κίνηση αυτή έστειλε την τουρκική λίρα σε νέο ιστορικό χαμηλό, καθώς οι αγορές εκ νέου προβληματίσθηκαν σχετικά με το πόσο παρεμβαίνει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική της γείτονος, ο οποίος σημειωτέον έχει χαρακτηρίσει τον εαυτό του ως «εχθρό των επιτοκίων».

Ο Καβσιόγλου ο οποίος είναι ο τέταρτος κεντρικός τραπεζίτης της Τουρκίας σε διάστημα τριών χρόνων, υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ότι η νομισματική πολιτική θα κινηθεί προς την κατεύθυνση του αποπληθωρισμού όσο το δυνατόν πιο τάχιστα, ενώ θα λάβει υπόψη και τους δυνητικούς κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν. 

Σύμφωνα με τις πηγές, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Τουρκίας υποστήριξε ότι οι δείκτες του δομικού πληθωρισμού δείχνουν μια καθοδική τάση στο εγγύς μέλλον, ενώ οι προσωρινοί παράγοντες που διατηρούν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα, θα εξασθενήσουν.  

Διαβάστε επίσης: Κεντρικές τράπεζες: Πόσο κοντά είμαστε στο τέλος του φθηνού χρήματος;

Ο στόχος της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας είναι ο πληθωρισμός στη χώρα να φθάσει στο επίπεδο του 5%, ωστόσο κατά την τελευταία πενταετία κινείται σταθερά σε διψήφια νούμερα, εκτός ελάχιστων περιπτώσεων. Προσφάτως, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα φέρει τις τιμές καταναλωτή σε μονοψήφιο αριθμό

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News