Business & Finance Πέμπτη 20/01/2022, 14:34
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκία: Παύση στην ανορθόδοξη νομισματική πολιτική

Τουρκία: Παύση στην ανορθόδοξη νομισματική πολιτική

Μετά την έκρηξη του πληθωρισμού στην Τουρκία τον περασμένο μήνα, η κεντρική τράπεζα της χώρας αποφάσισε να διατηρήσει σταθερό το επιτόκιο αναφοράς, όπως και είχε δεσμευτεί για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε μάλιστα σήμερα ότι θα προχωρήσει σε συνολική αξιολόγηση του πλαισίου νομισματικής πολιτικής, με σκοπό να θέσει σε πρώτη προτεραιότητα την στήριξη της λίρας σε κάθε επίπεδο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού προκλήθηκε από την αναστάτωση στην αγορά συναλλάγματος. Η αναστάτωση αυτή με τη σειρά της δημιουργήθηκε μεταξύ άλλων, κατά την τουρκική κεντρική τράπεζα, από τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις εξελίξεις όσον αφορά την προσφορά και τη ζήτηση. Οι τιμές των τροφίμων και των αγροτικών προϊόντων παγκοσμίως έπαιξαν επίσης το ρόλο τους στην άνοδο του πληθωρισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον προηγούμενο μήνα, η κεντρική τράπεζα είχε δεσμευτεί για διατήρηση του επιτοκίου αναφοράς στο ίδιο επίπεδο το πρώτο τρίμηνο του 2022 χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ο πληθωρισμός στη χώρα άγγιξε το 36% τον Δεκέμβριο, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 19 ετών.

Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πηγαίνει «αντίθετα στο ρεύμα» σε σχέση με τις υπόλοιπες αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες προχωρούν τους τελευταίους μήνες σε σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής προκειμένου να αντισταθμίσουν τις πιέσεις στις τιμές των προϊόντων.

Η Τουρκία αντιθέτως, από τον Σεπτέμβριο έχει προχωρήσει σε αλλεπάλληλες μειώσεις του επιτοκίου δανεισμού. Συνολικά μέχρι σήμερα η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει το επιτόκιο κατά 500 μονάδες βάσης, κατ’ εντολή του Τούρκου προέδρου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Μπορεί ο Ερντογάν να εξευμενίσει το οργισμένο πλήθος; Οι κινήσεις – ματ και το σενάριο των πρόωρων εκλογών

Τουρκία: Εκτιμήσεις για άνοδο του πληθωρισμού έως και το 40% το 2022

Τούρκος ΥΠΟΙΚ: Πρόσω ολοταχώς για μονοψήφιο πληθωρισμό το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News