Business & Finance Τετάρτη 8/06/2022, 22:46
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

EΚ: Απέρριψε την πρόταση για αναβάθμιση της αγοράς εμπορίας άνθρακα της Ε.Ε.

EΚ: Απέρριψε την πρόταση για αναβάθμιση της αγοράς εμπορίας άνθρακα της Ε.Ε.

Σε μία απροσδόκητη κίνηση που εκθέτει τις διαφορές εντός της Ε.Ε. ως προς την πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και θα μπορούσε να καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε σήμερα την πρόταση για αναβάθμιση της αγοράς άνθρακα της Ε.Ε..

Επιτροπή βουλευτών πρέπει τώρα να προσπαθήσει να επιτύχει συμβιβασμό μετά τις έντονες αντιδράσεις και το παιχνίδι ευθυνών εντός που Ευρωκοινοβουλίου.

Πράσινοι και Σοσιαλιστές βουλευτές απέρριψαν την πρόταση γιατί έκριναν ότι οι τροπολογίες των συντηρητικών ομάδων την αποδυνάμωσαν, ενώ οι δεξιές ομάδες το θεώρησαν υπερβολικά φιλόδοξο, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των πληθωριστικών πιέσεων.

Η απόρριψη του Ευρωκοινοβουλίου σημαίνει ότι οι ψηφοφορίες για δύο πολιτικές αναβλήθηκαν. Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο σχέδιο της Ε.Ε. για την επιβολή εισφοράς CO2 στις εισαγωγές αγαθών, όπως ο χάλυβας και το τσιμέντο, και τη σύσταση ταμείου που θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπώνρύπων για την υποστήριξη νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος. 

Αυτή η σπάνια απόρριψη θα μπορούσε να καθυστερήσει το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του νόμου – για την οποία προσπαθεί η Ε.Ε., έτσι ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί το 2023. Η πρόταση είχε σκοπό να επιβεβαιώσει τη θέση του κοινοβουλίου προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για έναν νέο προτεινόμενο νόμο σχετικά με τη μεταρρύθμιση του Συστήματος Συναλλαγών των Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων (ETS).

Το βασικό εργαλείο πολιτικής της Ε.Ε. για τη μείωση των εκπομπών, το ETS απαιτεί από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και τη βιομηχανία να αγοράζουν άδειες CO2 όταν αυτές ρυπαίνουν το περιβάλλον.

Μαζί με άλλες νέες πολιτικές για το κλίμα, η αναβάθμιση του ETS θα έβαζε την Ε.Ε., τον τρίτο μεγαλύτερο ρυπαντή στον κόσμο, στο δρόμο για τη μείωση των καθαρών εκπομπών ρύπων που ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 55% έως το 2030, από τα επίπεδα του 1990.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

E.E.: Ολοταχώς προς τα 100 ευρώ η τιμή αδειών εμπορίας ρύπων

McKinsey στο «Κ-Επιχειρείν»: Ο δρόμος της Ελλάδας προς τις μηδενικές εκπομπές

Κομισιόν: Θέρμανση, θαλάσσιες και οδικές μεταφορές μπαίνουν στο σύστημα εμπορίας ρύπων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News