Business & Finance Τετάρτη 8/06/2022, 22:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Σε χαμηλά 22 ετών η ζήτηση στεγαστικών δανείων, εν μέσω αύξησης επιτοκίων και επιβράδυνσης πωλήσεων

ΗΠΑ: Σε χαμηλά 22 ετών η ζήτηση στεγαστικών δανείων, εν μέσω αύξησης επιτοκίων και επιβράδυνσης πωλήσεων

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων επιστρέφουν σε ανοδική πορεία, μετά από μια σύντομη πτώση τον Μάιο, και η στεγαστική αγορά εξακολουθεί να υποφέρει από έλλειψη προσφοράς. Ως αποτέλεσμα, η ζήτηση στεγαστικών δανείων συνεχίζει να μειώνεται.

Ο συνολικός όγκος αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια μειώθηκε κατά 6,5% την περασμένη εβδομάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον εποχικά προσαρμοσμένο δείκτη της Ένωσης Τραπεζιτών Υποθηκών. Η ζήτηση έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών.

Η ζήτηση αναχρηματοδότησης, η οποία είναι πιο ευαίσθητη στις εβδομαδιαίες διακυμάνσεις επιτοκίων, μειώθηκε άλλο ένα 6% για την εβδομάδα και ήταν 75% χαμηλότερη από την ίδια εβδομάδα πριν από ένα χρόνο. Η συντριπτική πλειονότητα των κατόχων στεγαστικών δανείων έχει πλέον επιτόκια σημαντικά χαμηλότερα από το τρέχον, και ακόμη και εκείνοι που θα ήθελαν να βγάλουν μετρητά από τα σπίτια τους επιλέγουν δεύτερη υποθήκη, αντί να αναχρηματοδοτήσουν το πρώτο.

«Ενώ τα επιτόκια εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα από ό,τι ήταν πριν από τέσσερις εβδομάδες, παρέμειναν αρκετά υψηλά ώστε να εξακολουθούν να αναστέλλουν κάθε δραστηριότητα αναχρηματοδότησης. Μόνο οι κρατικές αναχρηματοδοτήσεις είδαν ελαφρά αύξηση την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε ο Τζόελ Καν, οικονομολόγος MBA.

Οι αιτήσεις για υποθήκη για αγορά κατοικίας μειώθηκαν κατά 7% για την εβδομάδα και ήταν 21% χαμηλότερες από την ίδια εβδομάδα πριν από ένα χρόνο.

«Η αγορά υποφέρει από τα επίμονα χαμηλά αποθέματα προσφερόμενων κατοικιών και την άνοδο των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων τους τελευταίους δύο μήνες», είπε ο Kan.

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων κινήθηκαν ακόμη υψηλότερα στην αρχή της εβδομάδας, σύμφωνα με μια ξεχωριστή έρευνα της Mortgage News Daily. Τα επιτόκια βρίσκονται σε στενό εύρος για αρκετές εβδομάδες, αφού κινήθηκαν σαφώς υψηλότερα τους προηγούμενους μήνες.

«Υπάρχει κάποια πιθανότητα τα ανώτερα όρια αυτού του εύρους να καταλήξουν να είναι ένα ανώτατο όριο για τα επιτόκια, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τον πληθωρισμό και άλλα εξωγενή οικονομικά δεδομένα», έγραψε ο Μάθιου Γκράχαμ, διευθύνων σύμβουλος της Mortgage News Daily. «Με τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό να αναμένονται την Παρασκευή το πρωί, η πιθανότητα αστάθειας παραμένει υψηλή», προσθέτει.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News