Business & Finance Σάββατο 26/06/2021, 21:00
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Κομισιόν: Θέρμανση, θαλάσσιες και οδικές μεταφορές μπαίνουν στο σύστημα εμπορίας ρύπων

Κομισιόν: Θέρμανση, θαλάσσιες και οδικές μεταφορές μπαίνουν στο σύστημα εμπορίας ρύπων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να συμπεριλάβει τις θαλάσσιες μεταφορές στην αγορά εμπορίας δικαιωμάτων ρύπων της Ε.Ε. – που είναι η μεγαλύτερh στον κόσμο – και ταυτόχρονα να δημιουργήσει ένα συμπληρωματικό πρόγραμμα εμπορίας εκπομπών ρύπων για τη θέρμανση και τις οδικές μεταφορές. 

Ηδη, η Κομισιόν έχει αρχίσει να σχεδιάζει τη μεγαλύτερη έως σήμερα μεταρρύθμιση του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Ρύπων σε μία προσπάθεια να το ευθυγραμμίσει με τους πιο αυστηρούς στόχους για την κλιματική αλλαγή έως το 2030. Στόχος της Κομισιόν είναι η καθιέρωση μίας σταδιακής περιόδου για τις ναυτιλιακές εταιρείες προκειμένου να εισχωρήσουν στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων ρύπων το διάστημα από το 2023 έως το 2025, για να απαιτήσει εν συνεχεία πλήρη συμμόρφωση με τους περιορισμούς στην εμπορία ρύπων έως το 2026, σύμφωνα με προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επικαλείται το Bloomberg. 

«Η ένταξη των θαλάσσιων μεταφορών σημαίνει ότι οι εταιρείες θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων που εκλύονται από τα θαλάσσια ταξίδια και τους ρύπους στα λιμάνια της Ε.Ε.», αναφέρει το έγγραφο που δημοσιεύθηκε στις 14 Ιουνίου. 

Επίσης, το πρόγραμμα εμπορίας ρύπων για κτίρια και οδικές μεταφορές αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το 2025. 

«Τον πρώτο χρόνο, οι οντότητες που θα συμμετέχουν θα υποχρεούνται να διαθέτουν άδεια εκπομπών ρύπων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και να αναφέρουν τις εκπομπές ρύπων για τα έτη 2024 και 2025. Η έκδοση δικαιωμάτων ρύπων και η πλήρη συμμόρφωση με τους κανονισμούς θα τεθεί σε ισχύ από το 2026, γεγονός που θα επιτρέψει στο νέο σύστημα να αρχίσει να λειτουργεί με ομαλό και αποτελεσματικό τρόπο», σύμφωνα με το προσχέδιο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News