Business & Finance Παρασκευή 4/02/2022, 22:15
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

E.E.: Ολοταχώς προς τα 100 ευρώ η τιμή αδειών εμπορίας ρύπων

E.E.: Ολοταχώς προς τα 100 ευρώ η τιμή αδειών εμπορίας ρύπων

Η τιμή των αδειών εμπορίας ρύπων στην αγορά άνθρακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκλεισε στο ιστορικό υψηλό άνω των 96 ευρώ σήμερα Παρασκευή, με τους αναλυτές να αναμένουν ότι σύντομα θα ξεπεράσει σύντομα τα επίπεδο των 100. 

Γνωστή ως σύστημα εμπορίας εκπομπών ρύπων της ΕΕ (ETS), η ευρωπαϊκή αγορά άνθρακα αναγκάζει εργοστάσια, σταθμούς παραγωγής ενέργειας και αεροπορικές εταιρείες να πληρώνουν για κάθε τόνο CO2 που εκπέμπουν – όσο υψηλότερη η τιμή της άδειας, τόσο μεγαλύτερο είναι το κόστος παραγωγής εκπομπών ρύπων που ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η τιμή του άνθρακα έχει αυξηθεί περισσότερο από 200% από την αρχή του 2021, λόγω παραγόντων, όπως οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου που έχουν επίσης ωθήσει ορισμένες μονάδες παραγωγής ενέργειας να στραφούν στον άνθρακα, με αποτέλεσμα υψηλότερες εκπομπές και ζήτηση για άδειες.

Τα βασικά συμβόλαια αδειών εμπορίας άνθρακα στην ΕΕ εκτινάχθηκαν σήμερα στα 97,50 ευρώ ανά τόνο, κλείνοντας ωστόσο τη συνεδρίαση λίγο χαμηλότερα στα 96,43 ευρώ, επίπεδο που σηματοδοτεί το υψηλότερο κλείσιμο από τότε που ξεκίνησε η αγορά εμπορίας αδειών άνθρακα το 2005.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό το τελευταίο άλμα πιθανότατα οφείλεται σε τεχνικούς λόγους και πλέον βλέπουν εφικτό το επίπεδο των 100 ευρώ.

Αναλυτές εφιστούν ωστόσο την προσοχή ότι ένα κόστος άνθρακα στα 100 ευρώ θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες της Ε.Ε. να περιορίσει τις εκπομπές ρύπων κατά 55% έως το 2030, από τα επίπεδα του 1990. Κάποιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, υποστηρίζουν ότι οι υψηλές τιμές του CO2 υποκινούνται από κερδοσκόπους και προέτρεψαν την ΕΕ να παρέμβει στο αγορά. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Επικίνδυνα υψηλή η χρήση άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας στην Ε.Ε.

Εκτός ελέγχου οι τιμές για ρεύμα και πετρέλαιο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News