Business & Finance Παρασκευή 4/02/2022, 21:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Πέρασε τα 93 δολάρια το αργό – Έβδομη εβδομάδα κερδών

Πετρέλαιο: Πέρασε τα 93 δολάρια το αργό – Έβδομη εβδομάδα κερδών

Σε νέα υψηλά επταετίας εκτινάχθηκαν σήμερα οι τιμές πετρελαίου, οδεύοντας στην έβδομη εβδομάδα ανόδου, εν μέσω ανησυχιών για διακοπή της προσφοράς, στον απόηχο της σφοδρής κακοκαιρίας στις ΗΠΑ αλλά και της πολιτικής αναστάτωσης μεταξύ των κορυφαίων πετρελαιοπαραγωγών του πλανήτη. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο ενισχύθηκε 2,6% στα 93,49 δολάρια το βαρέλι, αφού αρχικά έφθασε σε απόσταση αναπνοής από τα 94 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή αργού κινήθηκε στα 92,75 δολάρια το βαρέλι με άνοδο περίπου 3%, αφού προς στιγμή ξεπέρασε και το φράγμα των 93 δολαρίων, που σηματοδοτεί το υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2014. 

Σε εβδομαδιαία βάση, το brent ενισχύθηκε 3,8%, ενώ το αργό κατέγραψε μεγαλύτερη άνοδο της τάξης του 6,7%. Η άνοδος της αγοράς επιταχύνθηκε στη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών, καθώς οι επενδυτές αγοράζουν προθεσμιακά αργού, εν μέσω προσδοκιών ότι η παγκόσμια προσφορά θα συνεχίσει να υπολείπεται της ζήτησης. 

Από τις αρχές του έτους έως σήμερα, η τιμή αργού έχει επιδοθεί σε ράλι 22%, ενώ η τιμή brent έχει ενισχυθεί περίπου 20%. Η τιμή αργού προβλέπεται να ξεπεράσει τα 10 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω της ισχυρής παγκόσμιας ζήτησης, σύμφωνα με στρατηγικούς αναλυτές. Ωστόσο, η Citi Research αναμένει ότι η αγορά πετρελαίου θα επιστρέψει σε πλεόνασμα πολύ σύντομα ακόμη και το επόμενο τρίμηνο, βάζοντας «φρένο» στο ράλι. «Μία άνοδος κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι δεν μπορεί να αποκλειστεί σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, όμως οι κίνδυνοι εξακολουθούν να υπάρχουν, ειδικά τώρα που οι κεντρικές τράπεζες έχουν ανοίξει μέτωπο κατά του πληθωρισμού», σημειώνει αναλυτής της Rystad Energy. 

Oι αγορές πετρελαίου έχουν επίσης βρει σταθερό στήριγμα στις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία, οι οποίες πυροδοτούν ανησυχίες για πιθανή διακοπή της προσφοράς. Από την άλλη, ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε αυτή την εβδομάδα να παραμείνει σταθερή στην «σκληρή» πολιτική της σταδιακής αύξησης της παραγωγής. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News