Business & Finance Τρίτη 1/02/2022, 22:14
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Επικίνδυνα υψηλή η χρήση άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας στην Ε.Ε.

Επικίνδυνα υψηλή η χρήση άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας στην Ε.Ε.

Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια της ΕΕ δεν αρκούν για να περιορίσουν το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη καθώς η χρήση άνθρακα παραμένει υψηλή. Τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το 37% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε., με βάση στοιχεία για το 2021.

Η πρόσφατα εγκατεστημένη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στην ΕΕ αντικατέστησε πέρυσι κατά το πλείστον το πανάκριβο φυσικό αέριο παρά τον πιο ρυπογόνο άνθρακα, σύμφωνα με ανάλυση του ενεργειακού think tank Ember. Η παραγωγή ενέργειας από άνθρακα στην Ευρώπη μειώθηκε μόλις 3% το 2021 σε σύγκριση με τα προ της πανδημίας επίπεδα του 2019, πολύ λιγότερο από την πτώση 29% που καταγράφηκε το 2019 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2017, σύμφωνα με την Ember, μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα το Λονδίνο.

Το πρώτο εξάμηνο του 2021 – προτού η κρίση σε επίπεδο προσφοράς ανεβάσει στα ύψη την τιμή του φυσικού αερίου – οι νεοεγκατεστημένες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντικατέστησαν κατά κύριο λόγο τον άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια. Αλλά από τον Ιούλιο, η νέα καθαρή ενέργεια αντικατέστησε σχεδόν αποκλειστικά το φυσικό αέριο. Οι εκπομπές ρύπων από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα πρέπει να μειώνονται κατά 6% ετησίως για να φτάσουν στο καθαρό μηδενικό επίπεδο που απαιτείται έως το 2035, αλλά μειώνονται περίπου στο μισό αυτού του ρυθμού, σύμφωνα με την Ember. 

«Χρειάζεται δράση για να διασφαλιστεί ότι η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα στην Ευρώπη θα παραμείνει σε καλό δρόμο», είπε ο Τσαρλς Μουρ, εκ των συντακτών της έκθεσης. «Η νομοθεσία είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι τα εργοστάσια άνθρακα θα κλείσουν έως το 2030. Οι ασταθείς τιμές του φυσικού αερίου κατέστησαν σαφές ότι δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο στις δυνάμεις της αγοράς».

Τα ορυκτά καύσιμα αντιπροσώπευσαν το 37% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ το 2021, έναντι 39% το 2019. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρήγαγαν επίσης ένα 37% και η πυρηνική ενέργεια το υπόλοιπο. Καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου ανέβαιναν, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας προσπάθησαν να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και με άνθρακα. Οι τιμές αυξήθηκαν σε τόσο μεγάλο βαθμό, που ήταν πιο κερδοφόρο για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας να στραφούν στον άνθρακα, παρόλο που αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να αγοράσουν περισσότερα δικαιώματα σε υψηλότερες τιμές στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ. Η τιμή των πιστώσεων που διαπραγματεύονται στο πλαίσιο του συστήματος, το οποίο επιτρέπει στον κάτοχο να εκπέμπει έναν τόνο άνθρακα για κάθε πίστωση, τριπλασιάστηκε το περασμένο έτος σε περίπου 90 ευρώ ανά τόνο άνθρακα. 

Παρόλο που κάποιες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Ελλάδας, έχουν κλείσει τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα από το 2019, αυτό αντισταθμίστηκε κυρίως από την αύξηση της χρήσης άνθρακα στην Πολωνία. Ωστόσο, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια του μπλοκ παρήγαγαν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια το 2021 από ό,τι αέριο για πρώτη φορά. Η άνοδος των τιμών ενέργειας ώθησε ορισμένους πολιτικούς και αναλυτές της ενεργειακής βιομηχανίας να αμφισβητήσουν τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αλλά οι ειδικοί στην κλιματική αλλαγή αποκλείουν κάθε συσχετισμό. «Νομίζω ότι αυτό είναι εντελώς λάθος», είπε ο Λόρδος Adair Turner, ανώτερος συνεργάτης στο Institute for Now Economic Thinking.

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT 

Διαβάστε επίσης:

Σε επίπεδα ρεκόρ οι παγκόσμιες επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση το 2021

«Καίει» η ενέργεια εν μέσω έντονων καιρικών φαινομένων

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News