Business & Finance Τετάρτη 8/06/2022, 21:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σίλερ: Πιθανή μία ύφεση στις ΗΠΑ – Υπ΄αριθμόν ένα κίνδυνος η επικράτηση του φόβου

Σίλερ: Πιθανή μία ύφεση στις ΗΠΑ  – Υπ΄αριθμόν ένα κίνδυνος η επικράτηση του φόβου
«Ο φόβος μπορεί να καθοδηγήσει την πραγματικότητα», είπε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Yale, Ρόμπερτ Σίλερ, Νομπελίστας οικονομολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Narrative Economics: How Stories Go Viral and Drive Major Economic Events» του 2019.

Οι ανησυχίες για πιθανή συρρίκνωση της οικονομίας έχουν ενταθεί τον τελευταίο καιρό, καθώς ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί σε υψηλά πολλών δεκαετιών και η Φέντεραλ Ριζέρβ επιτείνει τις προσπάθειές της για να τον τιθασσεύσει. Αυξανόμενος αριθμός διευθυνόντων συμβούλων επιχειρήσεων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και οι μετοχές υποχωρούν. Ενώ ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά φοβούνται ότι η οικονομία οδεύει σε λάθος κατεύθυνση. Όλα αυτά μπορεί να κάνουν καταναλωτές και επιχειρήσεις πιο επιφυλακτικούς, «σπείροντας τους καρπούς για μία επιβράδυνση». 

Δυσοίωνες Προοπτικές

Οι Αμερικανοί καταναλωτές είναι πιο απαισιόδοξοι από κάθε άλλη φορά εδώ και πολλά χρόνια

Πηγή: University of Michigan

 

Ο Σίλερ τοποθετεί την πιθανότητα μίας ύφεσης τα επόμενα χρόνια σε ένα ποσοστό γύρω στο 50%. Αυτό θα εξαρτηθεί από τη στρατηγική της Φέντεραλ Ριζέρβ να προχωρήσει σε ακόμη πιο επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις, είπε ο Νομπελίστας. 

Ο Σίλερ εξηγεί ότι η προοπτική υψηλότερων επιτοκίων θα μπορούσε να πυροδοτήσει «κύμα» αγορών κατοικιών, καθώς οι αγοραστές θα προσπαθήσουν να «κλειδώσουν» τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, προτού αυξηθούν περαιτέρω. Όμως, καθώς η αγορά κατοικιών θα υπερθερμανθεί, αυτό μπορεί να φέρει στο προσκήνιο μνήμες από την προηγούμενη έκρηξη της φούσκας. 

Ο οικονομολόγος σημειώνει ότι τώρα είναι περισσότερες οι πιθανότητες να υποκύψουν οι Αμερικανοί σε μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία επιβράδυνσης της οικονομίας, επειδή η χώρα αυτή τη στιγμή υποφέρει από μία «μετατραυματική διαταραχή» από την πανδημία του κορωνοϊού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Περισσότεροι από 1 εκατ. Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του Covid-19. 

H έντονη πόλωση της κοινωνίας αυξάνει ταυτόχρονα τον κίνδυνο επικράτησης του φόβου, λέει ο Σίλερ. «Ο πληθωρισμός επηρεάζει τους πάντες. Κάθε φορά που πάνε στα μαγαζιά για να ψωνίσουν, οι καταναλωτές θυμώνουν πολύ», αναφέρει. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

«The party is over»: Τι λέει ο οικονομολόγος που προέβλεψε την κατάρρευση της αγοράς στεγαστικών δανείων το 2008

Λόρενς Σάμερς: Οι κινήσεις της Fed αρχίζουν να έχουν αντίκτυπο στην οικονομία

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News