ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Morgan Stanley: Γιατί τα ακίνητα δεν είναι φούσκα αυτή τη φορά

Οι δύο μεγάλες διαφορές με το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων της δεκαετίας του 2000

Morgan Stanley: Γιατί τα ακίνητα δεν είναι φούσκα αυτή τη φορά

«Τα ρεκόρ έχουν φτιαχτεί για να καταρρίπτονται», δηλώνουν οι αναλυτές της Morgan Stanley, καθώς ο δείκτης Case-Shiller που μετρά τις τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ σημείωσε τον περασμένο μήνα ρεκόρ στο +20% για να το ξεπεράσει αυτό τον μήνα με +20,6%. Μπορεί το ράλι της αγοράς να αρχίζει να θυμίζει τη φούσκα της δεκαετίας του 2000, που προκάλεσε την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση όταν έσκασε, όμως οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου βλέπουν σημαντικές διαφορές με τη σημερινή περίοδο.

Η Morgan Stanley παραδέχεται ότι το ράλι στις τιμές των ακινήτων σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια (200 μονάδες βάσης υψηλότερα σε ένα χρόνο στις ΗΠΑ) σημαίνει ότι  οι κατοικίες έχουν ακριβύνει τους τελευταίους 12 μήνες περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χρονιά στην ιστορία. Ο οίκος αποδίδει εν μέρει την εξέλιξη αυτή στο γεγονός ότι οι κατοικίες που είναι διαθέσιμες για πώληση κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Και παρότι οι καταναλωτές δεν πιστεύουν ότι τώρα είναι μια καλή στιγμή για να αγοράσει κανείς σπίτι, τα ρεκόρ της αγοράς σημαίνουν ότι οι επενδυτές θα πρέπει να κοιτάζουν να τοποθετηθούν σε αυτήν, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

Σε όσους ανησυχούν για μια επανάληψη των δραματικών γεγονότων της δεκαετίας του 2000, ο οίκος απαντά ότι σήμερα υπάρχουν βασικές διαφορές σε σχέση με εκείνη την περίοδο:

–          Το ράλι των ακινήτων πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση πυροδοτήθηκε από τα χαλαρά στάνταρ δανεισμού των τραπεζών, τα οποία εκτόξευσαν τη ζήτηση σε μη διατηρήσιμα επίπεδα και τελικά οδήγησαν σε ένα τσουνάμι από defaults όταν οι δανειολήπτες με επισφαλή στεγαστικά δάνεια δεν μπορούσαν να τα αναχρηματοδοτήσουν. Αυτή τη φορά, τα στάνταρ του δανεισμού έχουν παραμείνει αυστηρά, ενώ η προσφορά ακινήτων βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά.

–          Μία άλλη βασική διαφορά σε σχέση με τη δεκαετία του 2000 είναι ότι τα ακίνητα δεν έχουν ακριβύνει για όλους. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ένα μεγάλο μέρος των στεγαστικών δανείων ήταν  κυμαινόμενου επιτοκίου, με αποτέλεσμα η αύξηση των επιτοκίων να πιέσει τόσο τους υποψήφιους αγοραστές όσο και τους ιδιοκτήτες. Αντιθέτως, σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των στεγαστικών δανείων είναι σταθερού επιτοκίου με οικονομικά προσιτές μηνιαίες δόσεις που στηρίζονται σε επιτόκια κατά 175 μονάδες  βάσης κατά μέσο όρο χαμηλότερα από τα σημερινά. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν μικρές πρόσθετες πιέσεις γιατί έχουν «κλειδώσει» χαμηλότερα επιτόκια και την ίδια στιγμή, το γεγονός αυτό σημαίνει πως έχουν πολύ μικρότερες πιθανότητες να βάλουν το σπίτι τους προς πώληση.

Πού πηγαίνει, λοιπόν, η αγορά ακινήτων; Η Morgan Stanley πιστεύει ότι οι πωλήσεις θα μειωθούν αλλά οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται.  Παρά τη μείωση του όγκου των πωλήσεων, η έλλειψη κατοικιών προς πώληση, σε συνδυασμό με τα ισχυρά στάνταρ δανεισμού αναμένεται να κρατήσουν τα κόκκινα δάνεια και τις κατασχέσεις κατοικιών σε χαμηλά επίπεδα και άρα να προστατεύσουν τις τιμές.

Στην αμερικανική αγορά, η Morgan Stanley εκτιμά ότι η άνοδος των τιμών των κατοικιών θα επιβραδυνθεί, αλλά το 2022 θα κλείσει με αύξηση 10%, με τις τιμές να αυξάνονται ακόμα 3% έως το τέλος του 2023.

Αυτός ο συνδυασμός της περιορισμένης προσφοράς, του χαμηλού κινδύνου κόκκινων δανείων και  της στήριξης για τις τιμές είναι μια τεράστια διαφορά σε σχέση με τη δεκαετία του 2000, τονίζει ο οίκος και συστήνει στους επενδυτές να τοποθετηθούν στην αγορά της στεγαστικής πίστης.

Διαβάστε επίσης: 

Knight Frank: Με 9% «τρέχουν» οι κατοικίες στην Ελλάδα – Τι θα γίνει με τις τιμές

Deutsche Bank: Τι να κάνετε τα χρήματά σας στον καιρό του πληθωρισμού

«The party is over»: Τι λέει ο οικονομολόγος που προέβλεψε την κατάρρευση της αγοράς στεγαστικών δανείων το 2008

Ακίνητα: Η Αθήνα φθηνότερη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα ανά τετραγωνικό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News