ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Knight Frank: Με 9% «τρέχουν» οι κατοικίες στην Ελλάδα – Τι θα γίνει με τις τιμές

Knight Frank: Με 9% «τρέχουν» οι κατοικίες στην Ελλάδα – Τι θα γίνει με τις τιμές

Κατά 9% αυξήθηκαν οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Knight Frank, την ώρα οι τιμές των σπιτιών στις 56 χώρες που παρακολουθεί το διεθνές κτηματομεσιτικό γραφείο εμφάνισαν μέση αύξηση 10,2% τον ίδιο διάστημα.

Πάντως, εάν αφαιρεθεί ο πληθωρισμός, η αύξηση στις τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα σε σχέση με το περσινό πρώτο τρίμηνο είναι 3,7%, δείχνουν τα στοιχεία της Knight Frank. Αντίστοιχα, ο πραγματικός ρυθμός αύξησης στις τιμές των κατοικιών στις 56 χώρες που παρακολουθεί το κτηματομεσιτικό γραφείο είναι 3,3%.  

Knight Frank: Με 9% «τρέχουν» οι κατοικίες στην Ελλάδα – Τι θα γίνει με τις τιμές-1Knight Frank: Με 9% «τρέχουν» οι κατοικίες στην Ελλάδα – Τι θα γίνει με τις τιμές-2

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, οι τιμές των κατοικιών στην Αθήνα αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο κατά 10,6% και στη Θεσσαλονίκη κατά 8,4%.  

«Ο υψηλός πληθωρισμός σημαίνει ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν, ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού σε μία περίοδο όπου το κόστος ζωής και κυρίως οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας εκτινάσσονται, μειώνοντας τα διαθέσιμα εισοδήματα και την ικανότητα των νοικοκυριών να μετακομίσουν ή να αναβαθμίσουν το σπίτι τους»,  σημειώνει η Knight Frank.

Πάντως, οι αναλυτές της δεν βλέπουν κάποια απότομη διόρθωση στις αγορές ακινήτων. «Στις περισσότερες περιπτώσεις, περιμένουμε μία ομαλή προσγείωση λόγω των περιορισμών στην προσφορά, των ισχυρών οικονομικών των νοικοκυριών και της μεγαλύτερης προθυμίας  από την πλευρά των ιδιοκτητών να ξοδέψουν περισσότερα για τα σπίτια όπου ζουν, έπειτα από τα αυστηρά lockdowns», σημειώνουν.

«Περιμένουμε ότι ο ρυθμός της αύξησης των τιμών θα επιβραδύνει στις περισσότερες αγορές αλλά πιστεύουμε ότι μία απότομη στροφή σε αρνητική πορεία των τιμών είναι απίθανη στις περισσότερες πόλεις το 2022», αναφέρει η Knight Frank. Το πόσο απότομα θα επιβραδύνει η κάθε αγορά θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα με την οποία θα αυξηθούν τα επιτόκια μέσα στον επόμενο χρόνο, προσθέτει.

Διαβάστε επίσης: 

Deutsche Bank: Τι να κάνετε τα χρήματά σας στον καιρό του πληθωρισμού

Ακίνητα: Η Αθήνα φθηνότερη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα ανά τετραγωνικό

Ακίνητα: Κατά 8% αυξήθηκαν οι τιμές των γραφείων τον τελευταίο χρόνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News