Business & Finance Τετάρτη 1/06/2022, 12:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«The party is over»: Τι λέει ο οικονομολόγος που προέβλεψε την κατάρρευση της αγοράς στεγαστικών δανείων το 2008

«The party is over»: Τι λέει ο οικονομολόγος που προέβλεψε την κατάρρευση της αγοράς στεγαστικών δανείων το 2008

Μία από τις πιο δραστήριες περιόδους στην ιστορία για την αγορά κατοικιών φαίνεται πως έρχεται στο τέλος της. Στις ΗΠΑ, η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από την Fed οδήγησε σε αύξηση τα στεγαστικά δάνεια κατά 50%, με αποτέλεσμα να συνθλίψει τη ζήτηση για σπίτια και στέλνοντας την προσφορά κατοικιών στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών.

Σύμφωνα με τον Ίαν Σέπερντσον, επικεφαλής οικονομολόγο στην Pantheon Macroeconomics, ο οποίος είχε προβλέψει την κρίση στην αγορά στεγαστικών δανείων το 2008, η επιβράδυνση αυτή θα συνεχίσει να επιδεινώνεται. Ειδικότερα, δήλωσε ότι η χειρότερη φάση στην ζήτηση στεγαστικών δανείων απέχει πολύ ακόμη.

«Δεν είναι πυρηνική φυσική, όταν οι μηνιαίες πληρωμές για έναν ενδιαφερόμενο αγοραστή κατοικίας αυξάνονται κατά 50% σε οκτώ μήνες, η ζήτηση υποχωρεί. Να αναμένετε συνέχεια σε αυτό το φαινόμενο και θα επεκταθεί και στην αγορά έτοιμων (παλαιών) σπιτιών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Σέπερντσον.

«Η διαθεσιμότητα νέων κατοικιών ανέρχεται τώρα στους 9 μήνες – από 6,9 μήνες τον Μάιο – πολύ υψηλότερα από την διαθεσιμότητα σε έτοιμες κατοικίες, στους 2,1 μήνες. «Αυτοί που χτίζουν κατοικίες επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την έλλειψη των έτοιμων σπιτιών αυξάνοντας την διαθεσιμότητα και τις τιμές, οι οποίες είναι περίπου 20% άνω σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, αυτή η στρατηγική δεν είναι βιώσιμη, όσο η ζήτηση υποχωρεί δραματικά και η διαθεσιμότητα των έτοιμων σπιτιών αυξάνεται. Οι καταγεγραμμένες κατοικίες αυξήθηκαν κατά 24% μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου, ενώ αναμένεται ότι θα αυξηθούν περαιτέρω».

«Εν συντομία, the party is over», δήλωσε ο Σέπερντσον σε σημείωμα προς τους πελάτες του. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η ανάπτυξη των τιμών των κατοικιών θα επιβραδυνθεί και ενδέχεται ακόμη και να αναστραφεί. «Μία βραχεία ύφεση είναι εντελώς πιθανή, όσο η αγορά προσαρμόζεται στην βουτιά της ζήτησης και η διαθεσιμότητα ανεβαίνει περαιτέρω».

«Ο ρυθμός της αύξησης των τιμών θα επιβραδυνθεί ραγδαία, είναι υπερβολικά ψηλά σε σχέση με το επίπεδο της διαθεσιμότητας, ακόμη και πριν την εκτίναξη του Απριλίου. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μία σύντομη περίοδο απόλυτων μειώσεων, όσο η αγορά βρίσκει το νέο σημείο ισορροπίας».

Ο Σέπερντσον σημείωσε βέβαια ότι αυτή η επιβράδυνση στην αγορά κατοικίας δεν πρόκειται να έχει την ίδια επίπτωση στην αγορά όπως το 2008. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι ορισμένοι κλάδοι της οικονομίας θα «υποφέρουν», όπως οι τομείς των υλικών, των συσκευών και των επίπλων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Ακίνητα: Γιατί οι ειδικοί είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι

Deutsche Bank: Τι να κάνετε τα χρήματά σας στον καιρό του πληθωρισμού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News