BUSINESS & FINANCE

«Καμπανάκι» της Oxford Economics: Υπερτιμημένα τα ακίνητα, ποιες αγορές κινδυνεύουν

H άνοδος που ξεκίνησε πριν από μία δεκαετία είδε τις τιμές να ενισχύονται κατά 43%

«Καμπανάκι» της Oxford Economics: Υπερτιμημένα τα ακίνητα, ποιες αγορές κινδυνεύουν

Υπερτιμημένες κατά 10% είναι οι αγορές ακινήτων στις ανεπτυγμένες χώρες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Oxford Economics. Και αυτό, αφότου η άνοδος που ξεκίνησε πριν από μία δεκαετία είδε τις τιμές να ενισχύονται κατά 43%. Όπως εξηγεί η εταιρεία αναλύσεων, πρόκειται για το δεύτερο μακροβιότερο και το τρίτο μεγαλύτερο «μπουμ» των ακινήτων από το 1900. Και όπως έχει δείξει η ιστορική εμπειρία, όσο περισσότερο συνεχίζεται ένα ράλι στην αγορά κατοικιών, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος μίας μεγάλης πτώσης των τιμών. 

«Καμπανάκι» της Oxford Economics: Υπερτιμημένα τα ακίνητα, ποιες αγορές κινδυνεύουν-1

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, οι τιμές των κατοικιών στις ανεπτυγμένες οικονομίες ίσως να είναι περίπου 10%  υπερτιμημένες έναντι των μακροπρόθεσμων τάσεων, αν και υπάρχουν αρκετές διαφορές ανάμεσα στις χώρες», σημειώνουν οι αναλυτές της Oxford Economics. «Αυτό το ‘μπουμ’ αν και δεν είναι τόσο μεγάλο όσο εκείνο που προηγήθηκε της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, είναι ακόμα ένα από τα μεγαλύτερα από το 1900», τονίζει ανάλυση του οίκου. 

Για λόγους σύγκρισης, η Oxford Economics επισημαίνει ότι όταν οι αγορές κορύφωσαν το 2006, τα ακίνητα ήταν υπερτιμημένα κατά 13-15%. 

«Καμπανάκι» της Oxford Economics: Υπερτιμημένα τα ακίνητα, ποιες αγορές κινδυνεύουν-2

Από το 1900, η παγκόσμια αγορά κατοικιών παρουσιάζει τρεις μεγάλες φάσεις: Μία σταθερή περίοδο έως τη δεκαετία του 1960, σταθερή αύξηση έως τη δεκαετία του 1990 και επιτάχυνση της αύξησης έκτοτε. 

«Καμπανάκι» της Oxford Economics: Υπερτιμημένα τα ακίνητα, ποιες αγορές κινδυνεύουν-3

Η ανοδική περίοδος που βρίσκεται σε εξέλιξη από τη δεκαετία του 1990 σχετίζεται με την υψηλή πιστωτική επέκταση. Όμως σε αυτή τη φάση της ανόδου, ενώ τα στεγαστικά δάνεια δίνουν ενδείξεις επιτάχυνσης, η αύξησή τους δεν είναι πολύ γρήγορη, σε σύγκριση με τα όσα έγιναν πριν από το κραχ του 2008. 

«Κάποιες ενδείξεις μαρτυρούν ότι όσο περισσότερο συνεχίζεται το ράλι των ακινήτων, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος μίας μεγάλης πτώσης», τονίζουν οι αναλυτές της Oxford Economics. Και προειδοποιούν ότι οι πιο ριψοκίνδυνες αγορές είναι εκείνες της Ολλανδίας, του Καναδά, της Σουηδίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας. 

«Καμπανάκι» της Oxford Economics: Υπερτιμημένα τα ακίνητα, ποιες αγορές κινδυνεύουν-4

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News