Business & Finance Παρασκευή 26/11/2021, 07:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Oxford Economics: Ράλι στα ακίνητα και το 2022 – Πότε θα «ξεφουσκώσει» η αγορά

Oxford Economics: Ράλι στα ακίνητα και το 2022 – Πότε θα «ξεφουσκώσει» η αγορά

Το ράλι των ακινήτων θα συνεχιστεί και το 2022, προβλέπει η Oxford Economics. Κόντρα στις ανησυχίες ότι η άνοδος των τιμών λαμβάνει υπερβολικές διαστάσεις και στα σενάρια περί φούσκας που θα μπορούσε να σκάσει, η εταιρεία αναλύσεων εκτιμά ότι η αγορά θα κατεβάσει ρυθμούς γύρω στο 2026.

«Έπειτα από την ανάκαμψη από την πανδημία το 2021, η παγκόσμια αγορά του real estate πιθανότατα θα έχει μία ακόμα δυνατή χρονιά το 2022», σημειώνουν οι αναλυτές της Oxford Economics, προβλέποντας μάλιστα ότι τα ακίνητα παγκοσμίως θα δώσουν αποδόσεις 8% μέσα στην επόμενη χρονιά.

Oxford Economics: Ράλι στα ακίνητα και το 2022 – Πότε θα «ξεφουσκώσει» η αγορά-1

Παρά τα προβλήματα που διαπιστώνονται στις αγορές προϊόντων και εργασίας και τις κατά τόπους εξάρσεις του κορωνοϊού, η Oxford Economics εκτιμά ότι η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται, στηρίζοντας τις αποδόσεις των ακινήτων.

Oxford Economics: Ράλι στα ακίνητα και το 2022 – Πότε θα «ξεφουσκώσει» η αγορά-2

Η στροφή στις online πωλήσεις και οι ακόμα υψηλές δαπάνες για αγαθά σημαίνουν ότι ο βιομηχανικός τομέας –και ειδικά οι υποδομές διανομής, οι αποθήκες και τα logistics στις πόλεις- θα συνεχίσουν να δίνουν τις καλύτερες αποδόσεις, σύμφωνα με τη μελέτη. Έτσι, η Oxford Economics περιμένει αποδόσεις 14,2% σε αυτό το κομμάτι της αγοράς.

Ο τομέας των κατοικιών και σε μικρότερο βαθμό, οι χώροι γραφείων, θα ωφεληθούν από τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού, εμφανίζοντας αποδόσεις 8,6% και 6,6% αντίστοιχα.

Oxford Economics: Ράλι στα ακίνητα και το 2022 – Πότε θα «ξεφουσκώσει» η αγορά-3

Στους κλάδους που απαιτούν ανθρώπινη επαφή, η ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων θα είναι χαμηλότερη, με τους χώρους καταστημάτων να δίνουν αποδόσεις 5,9% και τα ξενοδοχεία-εστιατόρια 5,2%.

Σύμφωνα με την Oxford Economics, οι αποδόσεις στο αμερικανικό real estate θα ξεπεράσουν το 9% για το 2022, ενώ στην Ασία θα κινηθούν γύρω στο 6,9%.

Oxford Economics: Ράλι στα ακίνητα και το 2022 – Πότε θα «ξεφουσκώσει» η αγορά-4

«Μεσοπρόθεσμα, δυνάμεις όπως οι δημογραφικές τάσεις και ο περιορισμός των εταιρικών δαπανών, σε συνδυασμό με την ήπια αύξηση των επιτοκίων θα επιδράσουν αρνητικά για τις αποδόσεις», σημειώνει η Oxford Economics και προβλέπει ότι έως το 2026, οι αποδόσεις των ακινήτων θα μετριαστούν σημαντικά, πέφτοντας κάτω από την ιστορική τάση.

Διαβάστε επίσης: 

Ακίνητα: Με 7,9% «έτρεχαν» οι τιμές των διαμερισμάτων το γ΄ τρίμηνο

UBS: Σε ποιες πόλεις είναι φούσκα τα ακίνητα

Oxford Economics: Βλέπει ρεκόρ 30ετίας στα ευρωπαϊκά ακίνητα – Τι θα γίνει στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News