BUSINESS & FINANCE

UBS: Σε ποιες πόλεις είναι φούσκα τα ακίνητα

Τα επίπεδα αυτά δεν είναι βιώσιμα μακροπρόθεσμα, τονίζει η UBS

UBS: Σε ποιες πόλεις είναι φούσκα τα ακίνητα

Η Φρανκφούρτη, το Τορόντο και το Χονγκ Κονγκ είναι οι αγορές ακινήτων που συγκεντρώνουν τα περισσότερα χαρακτηριστικά φούσκας, σύμφωνα με τον φετινό Global Real Estate Bubble Index της UBS.

Αυξημένο ρίσκο βλέπει ο ελβετικός επενδυτικός οίκος στις αγορές κατοικιών του Μονάχου και της Ζυρίχης, ενώ στη ζώνη της φούσκας μπήκαν και πάλι το Βανκούβερ και η Στοκχόλμη. Η λίστα των πόλεων που πιθανώς να αποτελούν φούσκα συμπληρώνεται με το Άμστερνταμ και το Παρίσι.

Όλες οι αμερικανικές πόλεις που εξετάστηκαν από τους αναλυτές της UBS (Μαϊάμι, Λος Άντζελες, Σαν Φρανσίσκο, Βοστώνη και Νέα Υόρκη) θεωρούνται υπερτιμημένες, ενώ ανισορροπίες εμφανίζουν επίσης οι αγορές κατοικιών σε Τόκιο, Σίδνεϊ, Γενεύη, Λονδίνο, Μόσχα, Τελ Αβίβ και Σιγκαπούρη.UBS: Σε ποιες πόλεις είναι φούσκα τα ακίνητα-1

Αντίθετα, δίκαιες εκτιμάται ότι είναι οι τιμές των ακινήτων σε Μαδρίτη,  Μιλάνο και Βαρσοβία.

Το Ντουμπάι είναι η μοναδική υποτιμημένη αγορά ακινήτων από όλες που εξέτασε η  UBS, όπως επίσης και η μοναδική που βρίσκεται σε χαμηλότερη κατηγορία με βάση τις αποτιμήσεις σε σχέση με πέρυσι.

Σημειώνεται ότι η UBS δεν έχει συμπεριλάβει στην έρευνά της κάποια ελληνική πόλη. Ωστόσο, στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, οι ρυθμοί ανόδου στις τιμές των κατοικιών είναι συγκρατημένοι σε σχέση με αυτούς που καταγράφονται σε άλλες πόλεις.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Knight Frank, οι τιμές των κατοικιών «έτρεχαν» με ρυθμούς 6,3% το δεύτερο τρίμηνο του έτους στην Αθήνα και 4% στη Θεσσαλονίκη. Είναι σαφές ότι η αγορά επιταχύνει, αφού το πρώτο τρίμηνο, οι τιμές είχαν εμφανίσει ετήσια αύξηση 5,5% στην Αθήνα και 3,8% στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε επίσης: Ακίνητα: «Ζεσταίνεται» η αγορά και στην επαρχία – Ποιες πόλεις «καλπάζουν»

Παρόλα αυτά, οι ελληνικές πόλεις απέχουν ακόμα από τις υπερβολές που διαπιστώνονται αλλού. Τα στοιχεία της Knight Frank δείχνουν ότι οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν το δεύτερο τρίμηνο κατά 9,2% σε 55 χώρες, όμως εμφάνισαν αύξηση 9,8% κατά μέσο όρο στα 150 αστικά κέντρα τα οποία παρακολουθεί το διεθνές κτηματομεσιτικό γραφείο. 

Μάλιστα, το 38% από αυτές τις πόλεις εμφανίζει διψήφιους ρυθμούς αύξησης των τιμών. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το Χάλιφαξ του Καναδά, η Σμύρνη της Τουρκίας και η Σεούλ της Ν. Κορέας, με αύξηση 30% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Σε άνοδο ο κίνδυνος φούσκας

Σύμφωνα με τη UBS, ο κίνδυνος φούσκας έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο, ενώ ενισχυμένος είναι και ο κίνδυνος μιας σοβαρής διόρθωσης σε πολλές από τις πόλεις που παρακολουθεί ο οίκος.

UBS: Σε ποιες πόλεις είναι φούσκα τα ακίνητα-2

Οι τιμές των κατοικιών «έτρεξαν»  κατά 6% από τα μέσα του 2020 έως τα μέσα του 2021, δηλαδή με τους υψηλότερους ρυθμούς από το 2014.

Διαβάστε επίσης: Real Estate: «Βουτιά» των τιμών στην Ελλάδα από το 2010 – Ποια χώρα είδε «έκρηξη» 142%

Όλες οι πόλεις που συμμετέχουν στην έρευνα, πλην τεσσάρων –Μιλάνο, Παρίσι, Νέα Υόρκη και Σαν Φρανσίσκο- εμφάνισαν αύξηση στις τιμές των κατοικιών τον τελευταίο χρόνο, ενώ πέντε πόλεις παρουσίασαν διψήφιους ρυθμούς αύξησης. Πρόκειται για τη Μόσχα, τη Στοκχόλμη, το Σίδνεϊ, το Τόκιο και το Βανκούβερ.

Γιατί πήραν φωτιά τα ακίνητα

Σύμφωνα με τη UBS, ένας συνδυασμός από παράγοντες οδήγησε στην επιτάχυνση της αγοράς ακινήτων. Κυρίως, ευθύνεται το γεγονός ότι η πανδημία εγκλώβισε πολύ κόσμο μέσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού του, υπογραμμίζοντας τη σημασία του χώρου και ενισχύοντας την προθυμία πολλών να πληρώσουν για μεγαλύτερα και καλύτερα σπίτια.

UBS: Σε ποιες πόλεις είναι φούσκα τα ακίνητα-3

Την ίδια στιγμή, οι ήδη ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί ακόμα περισσότερο, καθώς οι προϋποθέσεις για τον δανεισμό έχουν χαλαρώσει.

Επιπλέον, οι αποταμιεύσεις τις οποίες συσσώρευσαν τα νοικοκυριά στην πανδημία και η άνοδος των χρηματιστηρίων επιδρούν θετικά στις αγορές real estate.

UBS: Σε ποιες πόλεις είναι φούσκα τα ακίνητα-4

«Για τα περισσότερα νοικοκυριά, το αξιόχρεό τους είναι το βασικό εμπόδιο για την είσοδο στην αγορά ακινήτων. Μόλις αυτό το εμπόδιο ξεπεραστεί, το χαμηλότερο κόστος της απόκτησης του δικού τους σπιτιού σε σχέση με το ενοίκιο, σε συνδυασμό με την προσδοκία ότι οι τιμές των κατοικιών θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, κάνουν την αγορά σπιτιού να φαίνεται ελκυστική ανεξάρτητα από τα επίπεδα των τιμών και των δανείων», διαπιστώνει η UBS. «Αυτή η λογική μπορεί να διατηρήσει τις αγορές σε ανοδική τροχιά για την ώρα. Αλλά δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα», προειδοποιεί.

Καθώς τα νοικοκυριά αναγκάζονται να δανείζονται όλο και μεγαλύτερα ποσά για να ακολουθήσουν την άνοδο στις τιμές των ακινήτων, οι αγορές γίνονται όλο και πιο εξαρτημένες από τα πολύ χαμηλά επιτόκια. Σύμφωνα με τη UBS, η σύσφιγξη των συνθηκών χρηματοδότησης θα μπορούσε να φέρει την άνοδο των αγορών σε ένα απότομο τέλος, στις περισσότερες πόλεις.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News