Business & Finance Κυριακή 5/06/2022, 15:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Έρχεται πετρέλαιο της Βενεζουέλας στην Ευρώπη – Θα έρθει και ιρανικό;

Reuters: Έρχεται πετρέλαιο της Βενεζουέλας στην Ευρώπη – Θα έρθει και ιρανικό;

Πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα θα αρχίσει να φθάνει στην Ευρώπη από τον επόμενο μήνα μετά το πράσινο φως που έδωσαν οι ΗΠΑ σε δύο ευρωπαϊκές εταιρείες, σύμφωνα με πηγές, σε μία σαφώς αλλαγή στάσης της Ουάσιγκτον από τη μέχρι τώρα σκληρή γραμμή των κυρώσεων. Την ίδια στιγμή, Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν και την ροή περισσότερο ιρανικού πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά ακόμη και χωρίς συμφωνία, σύμφωνα με τον κορυφαίο όμιλο εμπορίας καυσίμων Vitol. 

Οι ΗΠΑ φαίνεται να υιοθετούν πιο μετριοπαθή στάση, καθώς η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν δέχεται ασφυκτικές πιέσεις να αποσυμφορήσει τις τιμές βενζίνης, εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου στο Κογκρέσο. Επιπλέον, αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι η πρόσθετη ποσότητα που αναμένεται να διοχετεύσει ο ΟΠΕΚ+ στη διεθνή αγορά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δεν είναι αρκετή για να ανακόψει το ράλι των τιμών, την ώρα που τα περιθώρια των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν τα στρατηγικά τους αποθέματα στενεύουν ολοένα και περισσότερο. 

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, η ιταλική πετρελαϊκή Eni και η ισπανική Repsol αναμένεται να αρχίσουν να μεταφέρουν πετρέλαιο της Βενεζουέλας στην Ευρώπη πολύ σύντομα, ίσως και από τον επόμενο μήνα προκειμένου να καλύψουν τις ελλείψεις από το ρωσικό πετρέλαιο. Με τον τρόπο αυτό, θα αρχίσουν να ισχύουν και πάλι οι ανταλλαγές πετρελαίου έναντι χρέους που σταμάτησαν πριν από δύο χρόνια, όταν οι ΗΠΑ παρενέβησαν με επιβολή κυρώσεων στη Βενεζουέλα. 

Η ποσότητα που θα επιτραπεί στις Eni και Repsol δεν θα είναι μεγάλη, όπως είπε μία από τις πηγές και ο αντίκτυπος στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα είναι περιορισμένος. Όμως, το πράσινο φως της Ουάσιγκτον να επαναληφθεί η ροή πετρελαίου Βενεζουέλας στην Ευρώπη που είχε «παγώσει» για καιρό, αποτελεί μία συμβολική κίνηση στήριξης προς τον πρόεδρο της χώρας της Λατινικής Αμερικής, Νίκολας Μαδούρο.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε το πράσινο φως στις δύο εταιρείες να αρχίσουν τις μεταφορές μέσω επιστολής, σύμφωνα με τις πηγές. Η αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ευελπιστεί ότι το αργό της Βενεζουέλας θα βοηθήσει την Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από την Ρωσία αλλά και να απομακρύνει μέρος της ποσότητας που μεταφερόταν στην Κίνα. 

Οι δύο εταιρείες ενέργειας της Ευρώπης, οι οποίες έχουν κοινοπραξίες με την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας, PDVSA, μπορούν να υπολογίζουν τη νέα ποσότητα αργού με αντάλλαγμα απλήρωτα χρέη και καθυστερημένα μερίσματα. Μοναδική προϋπόθεση θα είναι, σύμφωνα με τις πηγές, ότι το πετρέλαιο θα πηγαίνει αποκλειστικά και μόνο στην Ευρώπη και δεν θα μπορεί να πωληθεί πουθενά αλλού. 

Η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι η PDVSA δεν θα μπορεί να επωφεληθεί οικονομικά από αυτές τις συναλλαγές, σε αντίθεση με τις πωλήσεις πετρελαίου της Βενεζουέλας προς την Κίνα. Να σημειωθεί ότι η Κίνα αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο πελάτη της Βενεζουέλα, με το 70% των μηνιαίων εισαγωγών της να πηγαινει στα διυλιστήριά της. 

Ακόμη η Ουάσιγκτον δεν έχει δώσει αντίστοιχη άδεια στην αμερικανική Chevron, στην ινδική Oil & Natural Gas Corp και στη γαλλική Maurel & Prom, οι οποίες ζητούν επίσης από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να τους επιτρέψει να παίρνουν πετρέλαιο με αντάλλαγμα συσσωρευμένο χρέος ύψους πολλών δισεκατομμυρίων από τη Βενεζουέλα. 

 

Έρχεται και ιρανικό πετρέλαιο στη διεθνή αγορά;

 

Παρότι μία νέα συμφωνία θα μπορούσε να περιορίσει τις πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης, αλλά και να χαλαρώσει τις αμερικανικές κυρώσεις στις εξαγωγές ενέργειας του Ιράν, οι συζητήσεις ανάμεσα στην Τεχεράνη και στις υπόλοιπες δυνάμεις της Δύσης παραμένουν στάσιμες από το Μάρτιο. Οι traders στην αγορά πετρελαίου παραμένουν ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για μία συμφωνία στις διαπραγματεύσεις. 

Με τις τιμές βενζίνης να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών του Κογκρέσου το Νοέμβριο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι πολύ πιθανόν να βάλει την ανάγκη αύξησης της προσφοράς πετρελαίου στην αγορά πιο πάνω από τα οφέλη των αυστηρών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης και της κατάσχεσης ιρανικών τάνκερ. 

«Οι ΗΠΑ μπορεί να δώσουν το πράσινο φως για την ροή περισσότερου ιρανικού πετρελαίου. Εάν θεωρηθεί ότι είναι αναγκαίο να αποσυμφορηθούν οι τιμές βενζίνης εν όψει των εκλογών, τότε οι ΗΠΑ πιθανόν να κάνουν στροφή, παρότι μία τέτοια τακτική είναι πολύ σπάνια», ανέφερε ο Μάικ Μιούλερ, επικεφαλής του Vitol Group για την περιοχή της Ασίας. 

Το Ιράν έχει αυξήσει φέτος τις εξαγωγές πετρελαίου του, με τη μεγαλύτερη ποσότητα να διοχετεύεται στην Κίνα. Μία νέα συμφωνία για τα πυρηνικά θα μπορούσε να φέρει στην αγορά επιπλέον 500.000 έως 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, ποσότητα αρκετή για να επηρεάσει καθοδικά τις τιμές, σύμφωνα με αναλυτές από τον χώρο της ενέργειας. Το Ιράν έχει αυτή τη στιγμή 100 εκατ. βαρέλια σε απόθεμα που θα μπορούσαν να διοχετευθούν γρήγορα στην αγορά. 

Η τιμή αργού έχει αυξηθεί περισσότερο από 50% φέτος, ξεπερνώντας πρόσφατα τα 120 δολάρια το βαρέλι, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Παρότι πολλοί Ρεπουμπλικάνοι αλλά και κάποιοι Δημοκρατικοί είναι αντίθετοι στην άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν, ο Μπάιντεν δέχεται έντονες πιέσεις να μειώσει τις τιμές βενζίνης, οι οποίες έχουν ξεπεράσει κατά μέσο όρο τα 4,80 δολάρια το γαλόνι στις ΗΠΑ. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters και Βloomberg

Διαβάστε επίσης:

Γιατί Βενεζουέλα, ΗΠΑ και Ευρώπη έρχονται πιο κοντά

Μαδούρο προς Μπάιντεν και επενδυτές: Ήρθε η ώρα για ένα deal

Πετρέλαιο: Οι τρεις λόγοι για τους οποίους οι υψηλές τιμές ήρθαν για να μείνουν

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News