Business & Finance Τετάρτη 8/09/2021, 22:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Η περιορισμένη προσφορά στις ΗΠΑ «ανέβασε» τις τιμές

Πετρέλαιο: Η περιορισμένη προσφορά στις ΗΠΑ «ανέβασε» τις τιμές

Ανοδο μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν σήμερα οι τιμές πετρελαίου, καθώς οι παραγωγοί στον Κόλπο του Μεξικού εξακολουθούν να κρατούν ένα μέρος της παραγωγής τους ανενεργο εξαιτίας του τυφώνα Άϊντα. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο ενισχύθηκε 1,2% στα 72,60 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κινείτο στα 69,30 δολάρια με άνοδο 1,3%. Στην άνοδο συνέβαλε η περιορισμένη προσφορά, καθώς το 80% πετρελαϊκών εγκαταστάσων στον Κόλπο του Μεξικού δεν έχει ακόμη επαναλειτουργήσει, προσπαθώντας να αποκαταστήσουν τις ζημιές που προκάλεσε η τροπική καταιγίδα στο πέρασμά της.

Αυτό σημαίνει ότι παραγωγική δυναμικότητα της τάξης των 1 εκατ.βαρελιών ημερησίως έχει αποσυρθεί από την προσφορά, χαμηλότερα από το υψηλό επίπεδο των 2 εκατ.βαρελιών της παραγωγής, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ING, επικαλούμενη στοιχεία από το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας. 

Η αγορά πετρελαίου βρήκε ακόμη στήριγμα στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Λιβύη καθώς διαδηλωτές μπλόκαραν τις εξαγωγές πετρελαίου σε διάφορα τέρμιναλ της χώρας.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Ιράν προειδοποίησε σήμερα ότι η «αντιπαραγωγική» στάση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας της Τεχεράνης με τις μεγάλες δυνάμεις.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωνε ότι η Ουάσινγκτον είναι «πολύ κοντά» στο να εγκαταλείψει τις προσπάθειές της, ενώπιον των αδιέξοδων συνομιλιών και της έλλειψης συνεργασίας από την ιρανική πλευρά.

Μία τέτοια εξέλιξη απομακρύνει την προοπτική να μπορέσει η Τεχεράνη να επαναλάβει τις εξαγωγές πετρελαίου της. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News