Business & Finance Παρασκευή 21/05/2021, 22:40
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Με απώλειες 3% την εβδομάδα οι τιμές πετρελαίου

Με απώλειες 3% την εβδομάδα οι τιμές πετρελαίου

Παρά τη σημερινή μεγάλη άνοδο των τιμών πετρελαίου, μετά από τρεις ημέρες απωλειών, το αρνητικό κλίμα της εβδομάδας δεν κατάφερε να αντιστραφεί, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για επιστροφή του ιρανικού αργού από τη στιγμή που αξιωματούχοι κάνουν λόγο για πρόοδο στις συνομιλίες ΗΠΑ – Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα.

Ετσι, ενώ η τιμή brent στο Λονδίνο σημείωνε άνοδο περίπου 2% στα 66,86 δολάρια το βαρέλι και στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κινείτο στα 63,05 δολάρια με άνοδο 1,6%, σε εβδομαδιαία βάση και οι δύο τιμές κατέγραψαν πτώση περίπου 3%, στις μεγαλύτερες απώλειες απο το Μάρτιο.

H σημερινή άνοδος έχει να κάνει με την καταιγίδα που σαρώνει τις ακτές στον Κόλπο του Μεξικού, όπου βρίσκονται οι περισσότερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ. «Η επιδείνωση αυτή των καιρικών συνθηκών ώθησε πολλούς traders να αγοράσουν αργό εν όψει του Σαββατοκύριακου, περιμένοντας ότι η καταιγίδα θα πλήξει τα διυλιστήρια της περιοχής διακόπτοντας τη λειτουργία τους», αναφέρει ο Φιλι Φλάιν, αναλυτής της Price Futures Group στο Σικάγο. Και πάλι όμως τα κέρδη περιορίστηκαν από την προοπτική εξομάλυνσης των ιρανοαμερικανικών σχέσεων και την αύξηση της προσφοράς πετρελαίου στην αγορά. 

Οι επενδυτές πάντως εξακολουθούν να αισιοδοξούν για αύξηση της ζήτησης για καύσιμα και ενέργεια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς επανεκκινείται η οικονομία. Αναλυτές της JPMorgan προβλέπουν ότι η τιμή brent θα κλείσει το 2021 στα 74 δολάρια το βαρέλι. Επίσης, η κίνηση των οψιόν προοιωνίζεται αυτή τη στιγμή την άνοδο της τιμής brent στα 100 δολάρια το βαρέλι για τα προθεσμιακά του Δεκεμβρίου του 2021, σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές. Ωστόσο, για να φθάσει το brent την τιμή αυτή, η ζήτηση θα πρέπει να ξεπεράσει κατά μέσο όρο τα 102,6 εκατ.βαρέλια ημερησίως στο τρίτο τρίμηνο και εν συνεχεία να αυξηθεί στα 103,6 εκατ. βαρέλια στο τέταρτο τρίμηνο. 

Από την πλευρά της, η Barclays προβλέπει ότι η τιμή brent και αργού θα κυμανθούν κατά μέσο όρο στα 66 και 62 δολάρια το βαρέλι αντίστοιχα στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News